Annons

Annons

Fira nyår med festlig meny!

Dela
(0)

Samla vännerna och bjud på en festlig meny på nyår! Toast skagen med löjrom är en klassisk förrätt och vår smördegsinbakade fläskfilé med örtpotatis och rödvinssås gillas av alla. Kolatårtan med choklad blir pricken över i – den är helt oemotståndlig!

Annons

Toast skagen med löjrom

Alltid uppskattat – läckra smörgåsar med krämig räkröra!

4 port

1 kg räkor med skal

50 g rökt lax

1 hackat hårdkokt ägg

1/2 dl crème fraiche

Gilla Hemmets på Facebook

2 msk majonnäs

1 knippe hackad gräslök

1 knippe hackad dill

2 krm salt

4 toastskivor

4 stora salladsblad

Garnering

50 g löjrom

dill

1 citron

 

Gör så här

1. Skala räkorna och tärna laxen. Blanda med ägg, crème fraiche, majonnäs, kryddgrönt och salt.

2. Tryck ut rundlar ur brödskivorna och stek dem knapriga i smör. Låt svalna lite. Lägg på 1 salladsblad och räkröran.

3. Garnera med löjrom och dill. Servera med citronskivor.

Smördegsinbakad fläskfilé, örtpotatis & rödvinssås

Vitlöksdoftande fläskfilé i frasigt smördegstäcke – festligt och gott med mustig rödvinssås och persiljepotatis till.

1 fläskfilé, ca 500 g

2 krm salt

1 krm peppar

2 vitlöksklyftor

1 pkt färsk smördeg

1 ägg

1/2 msk torkade örtkryddor

2 krm paprikapulver

Rödvinssås

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

1 msk råströsocker el farinsocker

3 dl vatten

3 msk konc kalvfond

21/2 msk tomatpuré

11/2 dl rödvin

2 tsk arrowrot el maizena majsstärkelse

Örtpotatis

700 g delikatesspotatis, t ex Smått&gott

50 g smör

2 msk hackad färsk timjan el 1 tsk torkad

1 dl hackad persilja

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Örtpotatis: Skala potatisen och koka den knappt mjuk i saltat vatten ca 10 min. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Hit kan du förbereda.

2. Dela fläskfilén i fyra bitar. Stek dem i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Häll på 1–2 dl vatten och låt filén bräsera tills innertemperaturen är 65°, ca 15 min (kontrollera med köttermometer). Sila och spara stekskyn till såsen. Låt filén kallna.

3. Pressa vitlöken och gnid in filén med den. Rulla ut smördegen på ett bakpapper. Lägg ut filén på smördegen och rulla ihop den. Lägg rullen med skarven neråt i en ugnsform. Pensla rullen med uppvispat ägg och strö över örtkryddor och paprikapulver. Grädda mitt i ugnen till fin färg, ca 20 min.

4. Rödvinssås: Hacka löksorterna. Stek löken i smör i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det smälta. Häll över vatten, fond, tomatpuré och rödvin. Koka upp och låt såsen sjuda 5 min. Tillsätt arrowrot el majsstärkelse blandad med kallt vatten. Låt såsen få ett uppkok. Smaka av med salt och peppar.

5. Örtpotatis: Bryn smöret tills det doftar och är ljusbrunt. Lägg ner de lättkokta potatisarna att ”dansa” i smöret tills de är mjuka, känn med sticka. Strö över timjan och persilja.

6. Servera filén uppskuren med potatisen, rödvinssåsen och kokt broccoli.

Kolatårta med choklad

Ljuvlig kolakräm på mjukseg mandelbotten – en perfekt avslutning på festmiddagen. Det är viktigt att man mal mandeln i mandelkvarn i det här receptet.

12 bitar

4 äggvitor

2 dl strösocker

175 g malen mandel

1 msk kakao

Kolakräm

2 dl vispgrädde

1 dl strösocker

1/2 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

Garnering

2 dl vispgrädde

1 dl blandade bär

50 g choklad

citronmeliss

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Vispa vitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget. Blanda ner mandeln och kakaon utan att röra för mycket. Lägg bakpapper i botten på en pajform, ca 23 cm i diam. Bred ut smeten i pajformen. Grädda ca 35 min i nedre delen av ugnen. Låt bottnen svalna något, lossa den sedan från bakpapperet och lägg den på ett uppläggningsfat.

2. Kolakräm: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka krämen 15–20 min så att den blir tjockflytande. Låt svalna och rör i vaniljsockret.

3. Bred kolasåsen över tårtbottnen. Ställ tårtan kallt några tim.

4. Garnering: Vispa grädden. Spritsa eller bred den över kolakrämen. Fördela bären i grädden. Hacka chokladen och strö över den. Stick i lite citronmeliss.

 

Av Eva Boström

Foto: Hanneke Bonthuis


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…