Annons

Annons

Fina fisken till fest!

Dela
(0)

Lax-skaldjurssoppa

En riktigt god fisksoppa uppskattas alltid! Spara skalen från räkorna till buljongen.

Lyxig lax- & skaldjurssoppa

4 port
500 g räkor med skal
ca 1 liter vatten
3 schalottenlökar
5 stjälkar selleri
5 potatis
2 msk smör
8 dl räkbuljong
2 dl torrt vitt vin/cider
3–4 msk konc hummerfond
2 tsk dillfrön
200 g babymorötter
3 äggulor
4 dl vispgrädde
500 g skinn- & benfri laxfilé
150 g sockerärter
200 g kokta musslor med skal
dill

Annons

Gör så här
1. Skala räkorna och lägg dem kallt. Koka upp räkskalen med vatten och sila, mät upp 8 dl vätska.
2. Skala och finhacka löken. Skölj och skiva sellerin. Skala och tärna potatisen. Fräs alla grönsaker i smör i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt räkbuljong, vin/cider, fond och dillfrön. Låt soppan koka tills grönsakerna är mjuka, 15–20 min.
3. Mixa soppan slät med stavmixer. Låt soppan koka upp, tillsätt morötterna. Låt sjuda 5 min under omrörning.
4. Vispa samman äggulor och grädde, rör ner i soppan. Skär laxen i kuber (3×3 cm). Förväll sockerärterna. Tillsätt laxen och sockerärterna, värm soppan på nytt. Ta från värmen när soppan kokat upp. Lägg i räkor och musslor, garnera med dillkvist och servera genast.

Av Ellinor Varady Foto: Erik Karlsson


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…