Annons

Annons

Fetaostfylld filé till festen

Fyll fläskfilén med fetaost och soltorkade tomater – gott och festligt! 

Fetaostfylld fläskfilé

4 port
1 fläskfilé, ca 500 g
150 g fetaost
1 msk mjölk
1 dl färska basilikablad
200 g inlagd paprika el soltorkad tomat i olja
1 tsk salt
2 krm peppar

Tomatsås
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl grädde
3 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
2 msk tomatpesto (Ica)
½ tsk salt
2 krm peppar

Annons

Sallad
250 g fryst tinad avokado el 2 färska
1 klyfta pressad lime
400 g kokta stora vita bönor
½ finhackad röd paprika
2 msk olja
1 msk vitvinsvinäger

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Putsa filén och skär bort ev senor. Gör ett ca 1½ cm djupt snitt längs med filén. Vinkla kniven och fortsätt skära runt inåt i filén tills du kan rulla ut köttet till en plan bit. Banka ut biten hårt med botten av en kastrull utan att köttet går sönder.

2. Mosa fetaosten med mjölken. Bred ut den på köttet. Lägg på basilikablad och paprika. Rulla ihop köttet hårt och bind ihop rullen med steksnöre runt om. Salta och peppra.

3. Lägg filén på ett ugnssäkert fat och sätt i en köttermometer med spetsen i den tjockaste delen av köttet. Stek mitt i ugnen ca 20 min till 70° innertemperatur. Låt köttet vila 10 min, gärna längre så att osten stelnar lite. Skär upp i 11/2 cm tjocka skivor,

4. Tomatsås: Vispa ihop ingredienserna i en kastrull. Koka upp under omrörning, låt såsen sjuda 5 min.

5. Sallad: Pressa lime över avokadon. Blanda bönor, paprika, olja och vinäger.

6. Servera fläskfilén med ugnsstekta potatisbitar, sås, avokado och bönsallad.

Hemgjord tomatpesto: Mixa soltorkad tomat + lite av oljan som den ligger i med pressad vitlök efter smak.

 

Läs mer

Lyxig fläskfilégratäng

Örtmarinerad fläskfilé

Fläskfilé på italienska

 

Av Eva Boström

Foto: Ulf Svensson

Läs också:

Dela
(6)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…