Annons

Annons

Festmat för Valborgskvällen

Dela
(0)

Fira in våren med vår festliga, parmesangratinerade fläskfilé. Underbart god tillsammans ungsstekta primörer och en krämig örtsås!

Glad Valborg!

Parmesangratinerad fläskfilé

4 port

ca 600 g fläskfilé

2 msk smör eller margarin

Annons

200 g cocktailtomater, gärna olika färger

1/2 kruka basilika

1 dl grovt riven parmesanost

2 msk olivolja

Potatissallad

800 g delikatesspotatis

2 msk olivolja

250 g grön sparris

250 g broccoli

150 g sugar snaps

1 rödlök

Örtsås

250 g kesella

3 msk hackat kryddgrönt

2 vitlöksklyftor

1 ask smörgåskrasse

Ugn 175°, 225°

 

Gör så här

1. Putsa filén, salta och peppra. Bryn den i smör i en stekpanna. Lägg över i en ugnsform och stek vidare mitt i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 67–70°, 15–20 min. Låt vila en liten stund. Skär filén i tunna skivor och lägg på ett ugnssäkert serveringsfat. Höj ugnstemperaturen till 225°.

2. Halvera tomaterna. Grovhacka basilikabladen. Blanda med ost och olja. Fördela blandningen på köttet, gratinera mitt i ugnen tills osten smälter, 5–10 min.

3. Potatissallad: Tvätta och halvera potatisen. Bred ut på plåt med bakpapper, ringla över olja, salta och peppra. Stek mitt i ugnen i 225° ca 25 min.

4. Bryt av den nedre, träiga delen på sparrisen. Ansa broccoli och sugar snaps. Skär allt i mindre bitar. Låt sparris och broccoli koka i lättsaltat vatten 3 min. Lägg i sugar snapsen när det återstår 1 min. Häll av vattnet och kyl genast ner alla primörerna med kallt vatten.

5. Skala och finstrimla löken. Vänd försiktigt samman potatis, primörer och lök i en serveringsskål.

6. Sås: Blanda kesella och kryddgrönt. Skala, hacka och tillsätt vitlök. Klipp ner krasse. Kör till en slät sås med stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Låt vila en stund så att smakerna mognar.

 

Ta det isigt!

Förbered en stor skål med isvatten där de förvällda grönsakerna genast kan kylas ner så att kokningen avstannar. Resultatet blir krispigt och gott!

 

Av Bitte E:son Forsberg

Ass: Jenny Ohlin

Foto: Anders Norrsell


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…