Annons

Annons

Festligt med svenska smaker!

Dela
(0)

Bjudmeny51Efter en liten förrätt med räkor passar det bra att bjuda på timjansdoftande viltfärsbiffar med svampsås och frasig apfelstrudel!

Räkentré med röd rom

4 port
2 gelatinblad
3 dl gräddfil
1 msk pressad citron
1 msk finhackad dill½3 msk finhackad rödlök
2 krm salt
1 krm vitpeppar
Garnering
1 burk stenbitsrom, 80 g
300 g räkor med skal
salladsblad
½ citron
dill

Annons

Gör så här
1. Blötlägg gelatinbladen 10 min i kallt vatten. Krama ur och smält gelatinet på svag värme med lite gräddfil.
2. Ta kastrullen från värmen och rör ner resten av gräddfilen samt citronsaft, dill, rödlök, salt och peppar. Häll upp i fyra små glas, formar eller koppar. Ställ dem i kylen minst 2 tim.
3. Garnering: Bred rom över pannacottan. Skala räkorna och skölj några salladsblad. Skär citronen i skivor. Toppa med räkor, sallad, citronskiva och dillkvist. Servera gärna lite rostat bröd som skurits i stavar som tillbehör.

 

Viltfärsbiffar med svampsås

4 port
1–2 msk ströbröd
2 dl vispgrädde
½ tsk timjan
8 enbär
2 äggulor
1 msk viltfond
600 g älg-/lammfärs
1½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
Potatis
1 kg potatis (10–12 st)
2–3 msk flytande smör
1½ tsk salt
1 msk ströbröd
Sås
200 g färsk svamp
1 schalottenlök
3 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
ca 1 msk konc viltfond
1 tsk kinesisk soja
salt, peppar
Servering
300 g färsk svamp
kokt broccoli
Ugn 225°

Gör så här
1. Låt ströbrödet svälla i vispgrädden ca 15 min. Stöt i en mortel timjan och enbär. Tillsätt ägg och fond. Arbeta in färs, salt och peppar. Forma till avlånga biffar, lägg dem på skärbräda som sköljts med vatten. Ställ in i kylen. Hit kan biffarna förberedas medan potatisen är i ugnen. Stek biffarna i smör på medelstark värme.
2. Potatis: Skala potatisen och skiva den men inte helt igenom, placera den i en träslev medan du skivar. Lägg potatisen i en smord ugnssäker form. Ringla lite smör över den, salta och strö över ströbröd. Stek potatisen mjuk, 30–40 min, mitt i ugnen. Ta ut potatisen när 10 min av tillagningstiden återstår och ringla över lite mer smör samt strö över ströbrödet. Låt stå i ugnen 10 min till.
3. Sås: Ansa svampen, skär den i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Fräs svamp och lök i smöret tills all vätska kokat in. Ta kastrullen från värmen, rör ner vetemjölet. Tillsätt mjölk, grädde och fond. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, koka såsen på svag värme under omrörning 5–10 min. Smaka av med soja, salt och peppar.
4. Servering: Stek svampen i smör, salta och peppra. Servera biffarna med sås, svamp och kokt broccoli. Garnera ev med färska örter.

 

Apfelstrudel med vaniljvisp

4–6 port

1 kyld smördeg, 250 g
3–4 äpplen
½ dl strösocker
1 tsk kanel
½ dl russin
3 msk ströbröd
1 dl grovhackade hasselnötter
Pensling
1 äggula
1 msk smält smör
Vaniljvisp
2 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker med äkta vanilj
Ugn 225°

Gör så här
1. Skala och kärna ur äpplena. Dela och skiva dem tunt. Blanda bitarna i en skål med socker, kanel, russin, ströbröd och nötter. Rulla ut smördegen med papperet. Fördela fyllningen över smördegen, lämna kanterna fria.
2. Rulla ihop från långsidan som en rulltårta. Knip om degen så att inte fyllningen trillar ut när du rullar. Knip ihop skarven ordentligt och placera rullen på en plåt med bakpapper. Pensla med äggula blandat med smör. Grädda i mitten av ugnen 10–15 min. Låt rullen svalna något innan du skär upp den.
3. Vaniljvisp: Vispa grädden. Vispa ner äggulor, strösocker och vaniljsocker. Servera den till apfelstrudeln.

Av Ellinor Varady Foto: Erik Karlsson

Recept på fler läckra bjudmenyer:

Bjudmeny på norrländska

Bjudmeny med fläskfilé

Bjudmeny med helstekt kyckling

 

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…