Annons

Annons

Festlig räk- och skaldjurspaj

Med lite vitt vin i fyllningen blir räkpajen extra god. Perfekt bjudmat!

Dela
(25)

Festlig räk- och skaldjurspaj

4 port
Deg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
3 röda snackpaprikor
2 msk smör
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
2 dl skalade räkor
100 g avrunna kräftstjärtar el musslor

Annons

Äggstanning
3 ägg
2 dl kesella
2 dl grädde
2 dl riven lagrad ost
2 msk finhackad dill
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Garnering
dill

Ugn 225°

Gör så här

1. Deg: Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en degboll. Lägg degen i plast i kylen ca 20 min. Kavla ut och lägg degen i en smord pajform, ca 24 cm i diam. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.

2. Fyllning: Ansa och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och tärna paprikorna.

3. Fräs lök, vitlök och paprikor blankt och smidigt i smör i stekpanna utan att det får färg. Tillsätt tomatpurén och rör om. Tillsätt vinet och låt allt koka samman i ca 3–4 min. Ta av från plattan och vänd ner räkor och övriga skaldjur.

4. Äggstanning: Blanda ingredienserna.

5. Fördela ¾ av fyllningen i det förgräddade pajskalet. Häll äggstanningen över fyllningen och peta med en gaffel så att äggstanningen rinner ner mellan fyllningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 30–35 min. Pajen ska ha stannat helt och fått fin färg.

6. Garnera med resterande mängd fyllning samt dill. Servera med krispig grönsallad.

 

Läs mer:

Krämig gratäng med räkor och sparris

Lyxig cheesecake med räkor

Smörgåstårta med lax och räkor 

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell


Läs mer om:

Dela
(25)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…