Annons

Annons

Festlig lax med skaldjur

Dela
(0)

Festlig lax med skaldjur

Kräft- & räktoppad lax

4 port
4 bitar laxfilé (ca 400 g)
200 g räkor med skal
150 g kräftstjärtar i lag
½ dl crème fraiche
1 dl riven smakrik ost
½ dl hackad dill
½ krm cayennepeppar
Citronsås
4 dl mjölk
2 dl grädde
1 tärning grönsaksbuljong
3 msk vetemjöl
1 citron
Servering
kokt potatis eller ris
gröna ärter
Ugn 200°

Annons

Gör så här
1. Skär bort ev skinn från laxbitarna och lägg dem i en smord ugnsform. Salta. Skala och grovhacka räkorna. Låt kräftstjärtarna rinna av. Blanda dem och räkorna med crème fraiche, ost, dill och cayennepeppar. Fördela blandningen på laxen och tillaga mitt i ugnen 15 min.
2. Sås: Häll mjölk och grädde i en kastrull. Smula ner buljongen och vispa i mjölet. Riv skalet av hela citronen och pressa ur i 1 msk saft. Tillsätt detta och låt såsen koka upp under omrörning. Låt sjuda 3 min, smaka av med salt och peppar.

Av Eva Boström Foto: Ulf Svensson

Fler goda recept på lax hittar du här:

Festlig laxtartar

Dilldoftande laxpaj

Läcker lax med äpple och senap

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…