Annons

Annons

Festlig kaka med kolasmak

Dela
(0)

Nöt- och kolafylld vetekaka

Underbar överraskningskaka som blivit vår nya favorit. Prova du också!

Nöt- & kolafylld vetekaka
2 st à ca 14 bitar
25 g jäst
3 dl mjölk, rumstemp
½ g saffran
2 krm salt
1 dl strösocker
1 ägg
8–9 dl vetemjöl special
125 g mjukt smör
Fyllning
100 g hackade hasselnötter
50 g hackade pistaschnötter
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
¾ dl färdig kolasås
Pensling
ägg
Garnering
2½ dl florsocker
1 msk äggvita
½–1 msk vatten
50 g hackade pistaschnötter
Ugn 200°

Annons

Gör så här
1. Smula jästen i en bunke, häll på mjölken och vispa tills jästen har smält. Rör ner saffran, salt, socker, ägg och lite mer än hälften av mjölet. Klicka i smöret. Ta i resten av mjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta samman till en slät, smidig och ganska lös deg. Låt jäsa under duk ca 1 tim.
2. Dela degen i två delar. Platta ut degen, med hjälp av blöta händer, i 2 smorda formar, ca 24 cm i diam, med löstagbar kant. Låt jäsa under duk 45–50 min.
3. Fyllning: Hacka nötterna. Blanda dem med smör, socker och kolasås. Gör hål i den jästa degen genom att klicka i fyllningen med hjälp av 2 teskedar. Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min.
4. Garnering: Vänta med att garnera till strax före servering. Rör florsocker och äggvita slätt. Tillsätt vatten droppvis tills glasyren har lagom konsistens. Ringla den över kakan och strö på nötter.

Av Boel Ottmer Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…