Annons

Annons

Festlig fiskgratäng med räkor

Så här års längtar vi alla efter värmande gratänger! Låt dig frestas av Kristina Erikssons festliga rödspättagratäng som smaksätts med curry, senap och dill. Avsluta med att bre på en citronsmakande räk- och tomattopping.

Annons

fiskgratäng med spätta och räkor

4 port

1/2 purjolök
1 röd paprika
margarin eller smör att steka i
500–600 g rödspätta
salt och peppar
2 1⁄2 dl mellangrädde
1 1⁄2 tsk curry
1 1⁄2 msk svensk senap
1 dl finhackad dill
2 msk pressad citron

Räk- och tomattopping
1⁄2 kg räkor med skal
150 g cocktailtomater
2 msk olivolja
1 msk pressad citron
salt och peppar

Garnering
2 msk finhackad rödlök
dillvippor

Servering
kokt potatis
en sallad

Gör så här

1. Tvätta och skär purjolöken i fina skivor och paprikan i bitar. Fräs purjolöken i margarin eller smör i en stekpanna, lägg den åt sidan. Fräs paprikan i stekpannan. Lägg purjolök och paprika i en smord ugnsfast form. Vik rödspättafiléerna dubbla med skinnsidan inåt och lägg dem ovanpå grönsakerna. Salta och peppra.

2. Vispa ihop mellangrädde, curry, senap, dill, citron, salt och peppar i en bunke. Häll blandningen över fisken. Gratinera i mitten av ugnen i 225 grader i ca 20 minuter.

3. Räk- och tomattopping: Skala räkorna. Skär tomaterna i halvor. Blanda räkor, tomathalvor, olivolja, citron, salt och peppar i en bunke. Bred blandningen ovanpå fisken.

4. Strö på rödlök och toppa med dillvippor. Servera gratängen med kokt potatis och en sallad.

 

Receptet är hämtat ur boken Härliga gratänger och andra allt-i-ett-rätter, Bokförlaget Semic

Recept: Kristina Eriksson

Foto: Åsa Dahlgren

 

Läs mer:

Lyxig fiskgratäng med extra allt

Krämig gratäng med räkor och sparris

Dilldoftande fiskgratäng

Läs också:

Dela
(776)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…