Annons

Annons

Festlig fiskgratäng

Rödspätta, dillsås, potatismos och räkor – allt gott i en och samma form!

Dela
(23)

Festlig fiskgratäng

4 port
500 g räkor med skal
500 g rödspättefiléer
1 tsk salt
2 krm peppar

Potatismos
750 g mjölig potatis
1 msk smör
2 äggulor
1 msk mjölk

Sås
3 dl vatten
1 fiskbuljongtärning el 2 msk konc fiskfond
2 dl grädde
3 msk vetemjöl
2 msk hackad dill
1 citron (rivet skal + 1 msk pressad saft)
1 dl riven lagrad ost

Annons

Garnering
sparade räkor
dill

Ugn 225 °

Gör så här

1. Potatismos: Skala och skär potatisen i skivor. Koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen med en elvisp direkt i kastrullen. Tillsätt smör, äggulor och mjölk till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.

2. Skala räkorna.

3. Sås: Blanda alla ingredienser utom osten och koka upp under omrörning. Sjud såsen 3 min.

4. Rulla ihop fiskfiléerna och lägg dem i botten på en smord ugnsform. Salta och peppra fisken, låt formen stå i ugnen ca 10 min. Ta ut och häll av vätskan som bildats av fisken. Spritsa potatismoset utmed kanterna. Lägg på hälften av räkorna och häll över såsen. Strö över osten.

5. Sätt in formen i ugnen igen. Gratinera tills ytan fått fin färg och fisken är genomstekt, ca 20 min. Garnera med resten av räkorna och dill.

 

Läs mer

Fredagsgott på ett kick

5 tips till dig som älskar fredagsmys

Helgfest med tacos

 

Av Eva Boström

Foto: Ulf Svensson


Läs mer om:

Dela
(23)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…