Annons

Annons

Festlig biff med bacon- och whiskysås

Inget slår en riktigt mör biff tillagad på rätt sätt. Den här njuter vi med gräddsås, bacon och syrlig rödlöksmarmelad. God och lättlagad festmat!

Annons

Biff med bacon- och whiskysås.
4 port

4 utskurna biffar, ca 500 g
smör till stekning
salt & grovmalen svartpeppar

Sås
140 g bacon
2 msk whisky
2 dl vispgrädde
2 msk konc kalvfond
3 dl steksky
3 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
1 msk soja

Rödlöksmarmelad
2 stora rödlökar
smör till stekning
2 msk honung
2 msk rödvinsvinäger

Servering
potatis
gröna bönor
broccoli

 

Gör så här

1. Rödlöksmarmelad: Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Stek löken i smör ca 10 min utan att den tar färg. Tillsätt honung och vinäger, låt det koka ihop 4–5 min till en tjock marmelad.

2. Stek biffarna ca 2 min per sida i rikligt med smör. Salta och peppra. Ställ undan köttet och håll det varmt. Skölj ur stekpannan med vatten och ta tillvara på skyn till såsen.

3. Sås: Strimla och stek baconet, lägg undan hälften till garnering. Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull och koka upp under omrörning. Lägg ner baconbitarna. Sjud ett par min.

4. Servera biffen med sås, rödlöksmarmelad, ugnsstekt potatis, kokta bönor och broccoli. Strö de sparade baconbitarna över.

 

Läs mer:

Lövbiffsgratäng med paprika

Pannbiff med lök

Höstgryta med fläskfilé och kantareller

 

Av Eva Boström

Foto: Ulf Svensson

Läs också:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…