Annons

Annons

Festfilé med ugnsrostad potatis

Enkel festrätt där både fläskfilé, potatis och grönsaker tillagas i ugn. Rätten får en härlig smakbrytning av rödlöksmarmeladen.

Dela
(19)

Stekt fläskfilé med grönsaker och sås
4 port
1 fläskfilé, ca 500 g
2 msk smör
1 tsk salt
½ tsk peppar

Ugnsstekt potatis
1 kg färskpotatis
4 smala morötter
1 tsk salt
2 msk olja
1 squash
200 g cocktailtomater
50 g rucolasallad

Rödlöksmarmelad
2 stora rödlökar
2 msk rödvinsvinäger
2 msk honung

Annons

Sås
2 msk soja
2 msk vetemjöl
1 dl grädde
3 dl sky och kallt vatten
2 msk konc kalvfond

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Ugnsstekt potatis: Tvätta potatisarna och skala morötterna. Dela och bred ut dem på en plåt. Salta och ringla över olja. Ställ in i ugnen ca 40 min. Skiva squashen.

2. Bryn filén i smör i en stor stekpanna. Salta och peppra. Skölj ur stekpannan och ta tillvara skyn.

3. Lägg över filén på plåten i ugnen och lägg squash och tomaterna bredvid, fortsätt att steka ca 20 min eller tills köttets innertemperatur är 70 .

4. Rödlöksmarmelad: Skär rödlöken i tunna klyftor. Stek dem i smör på svag värme i ca 10 min. Tillsätt vinäger och honung. Låt det koka ihop 4–5 min till en tjock marmelad.

5. Sås: Häll alla ingredienser till såsen i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt såsen sjuda 5 min. Smaka av med salt och peppar.

6. Skär köttet i skivor. Blanda de ugnsstekta grönsakerna med rucola. Servera med sås och rödlöksmarmelad.

 

Läs mer

Lyxig fläskfilégratäng

Örtmarinerad fläskfilé

Fläskfilé på italienska

 

Av Eva Boström

Foto: Ulf Svensson


Läs mer om:

Dela
(19)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…