Annons

Annons

Höstens 5 bästa äppelkakor!

Dela
(15)

Äppelkakor

Äntligen tid att njuta av äppelskörden! Muffins, paj och långpannebak står på Vill baka-listan!

1. Knäckig äppelpaj

6–8 port

Skala, kärna ur och skär 5–6 äpplen i skivor. Lägg dem i en smord form. Strö över 1 msk strösocker. Blanda 2 dl vetemjöl, 1 dl strösocker och 125 g smör. Smula det över äpplena. Grädda i 200° ca 20 min.

Annons

 

2. Äppelrutor

ca 30 st

Vispa 4 ägg och 3 dl strösocker. Rör ner 200 g smält smör och 2 dl mjölk. Sikta ner 5 dl vetemjöl och 3 tsk bakpulver i smeten och blanda. Häll smeten i en långpanna, 30×40 cm, med bakpapper. Hacka 1 dl sötmandel grovt. Häll hälften av mandeln, 1½ dl kokosflingor, 2 msk vaniljsocker, ½ dl strösocker och 1 msk kanel i en påse. Skala, kärna ur och skiva 4–5 äpplen. Skaka runt äppelskivorna i påsen. Tryck ner dem i smeten. Toppa med resten av påsens innehåll och strö över resten av mandelhacket. Grädda i 175° 35–40 min. Låt svalna. Skär i bitar. Servera med vaniljsås.

 

3. Ljuvliga äppelmuffins

12–15 st

Smält 100 g smör, låt svalna. Vispa 2 ägg och 2 dl strösocker. Blanda 2½ dl vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker och 1 tsk bakpulver. Vänd ner det i smeten. Tillsätt smör och ½ dl mjölk. Fördela smeten i formar, gärna i en muffinsplåt. Skala, kärna ur och skiva 1–2 äpplen tunt. Vänd skivorna i 2 tsk krossad kardemumma och 1 msk strösocker. Stick ner dem i formarna. Grädda i 200° ca 15 min.

 

4. Smörstekta äppelskivor

4–6 port

Nyp ihop 50 g smör, 2 dl havregryn, ½ dl strösocker och 2 tsk kanel till en smuldeg. Grädda smulorna i ugnsform i 200° ca 10 min, tills de fått färg. Rör runt då och då. Skala, kärna ur och skär 3–4 äpplen i tjocka skivor. Strö en nypa farinsocker och kanel över skivorna och stek i en stor klick smör. Servera genast med havresmulor och vaniljglass.

 

5. Äppelkaka med kanel

8–10 bitar

Rör 100 g mjukt smör och 2 dl strösocker. Tillsätt 1 ägg. Blanda 4 dl vetemjöl och 2 tsk bakpulver. Vänd ner det och 1½ dl mjölk i smeten. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 22 cm i diam. Skala, kärna ur och skiva 2–3 äpplen. Blanda skivorna med ½ dl strösocker och 1 msk kanel. Tryck ner äppelbitarna i smeten. Strö över resten av socker- och kanelblandningen. Toppa med pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 45 min.

Av Pernilla Nilsson Foto: Olof Abrahamsson


Läs mer om:

Dela
(15)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…