Annons

Annons

Färskpotatis- och purjolökspaj

Härlig paj med färskpotatis och purjolök. Kan serveras ensam eller som tillbehör till grillat. Använd vällagrad ost, t ex västerbottensost eller svecia.

Dela
(163)

Potatis- och purjolökspaj

4 port

Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl el grahamsmjöl
125 g smör
2 msk vatten

Fyllning
1 purjolök
1 msk smör
3 dl valfri grädde
3 ägg
1/2 tsk salt
2 krm peppar
2 dl riven lagrad ost
600 g kokt kall färskpotatis
2 msk hackad gräslök
2 msk hackad dill

Annons

Garnering
gräslök

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Pajdeg: Blanda ingredienserna snabbt för hand el i matberedare. Kavla ut degen och klä en pajform, ca 24 cm i diam. Låt formen stå kallt 30 min.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Förgrädda pajskalet ca 10 min.

3. Fyllning: Skiva purjolöken. Stek den mjuk utan att den tar färg i smör. Vispa ihop grädde, ägg, salt och peppar. Lägg osten i pajskalet.

4. Skär potatisen i skivor. Varva potatisskivor och purjolök i pajskalet. Strö även gräslök och dill emellan lagren.

5. Häll över äggblandningen, strö över lite gräslök. Grädda pajen ca 40 min.

Tips! Helstekt grillad fläskfilé, sallad och gräddfilssås med örter är gott till!

 

Läs mer

Varmrökt lax och ljummen potatissallad

Färskpotatispaj med timjan

Krämig lövbiffs- och potatisgratäng

 

Av Eva Boström

Foto: Ulf Svensson


Läs mer om:

Dela
(163)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…