Annons

Annons

Efter operationen kan Helen använda sin hand igen!

Helens artros gjorde att hon varken kunde knyta skorna eller hålla i en penna, än mindre ägna sig åt sin favoritsyssla – att sy. Men sedan hon fick en protes inopererad har hon fått tillbaka rörligheten.

Dela
(0)

tumbasartros

Tack vare operationen har Helen full rörlighet igen.

Helen Engström tycker mycket om att sy. Det blir både klänningar till barnbarnen och kläder till behövande här hemma och i Ukraina när hon sitter vid symaskinen. Men att trä i tråden i symaskinsnålen, sätta knappnålar och klippa tyget var tidigare omöjligt för henne.

Annons

Artros i tummens basled, så kallad tumbasartros, innebar att hon inte kunde göra det och att hon hade ständigt ont.

—Det kom smygande och blev värre och värre, berättar Helen när vi träffas hemma hos henne och maken Göran i Åkarp, en bit utanför Malmö.

De är båda är pensionärer, men när Helen drabbades av artros arbetade hon fortfarande som utvecklingsledare för förskolor och skolor i Lunds kommun.

—Jag skrev mycket rapporter och utvärderingar, men artrosen gjorde att jag inte kunde skriva på datorn med höger hand.

Vardagen blev också besvärlig då Helen inte kunde knyta skorna, knäppa knappar, dra upp ett blixtlås, hålla i en penna, använda bestick eller lyfta ett mjölkpaket.

—Man behöver tummen som stöd och när den inte fungerar blir det svårt, även om man försöker hitta lösningar och hjälpa till med båda händerna, säger Helen vars högra tumme var drabbad.

Smärtan försvann

Smärtan var ständigt närvarande och förvärrades när hon gjorde något.

—Till slut hade jag så ont att jag inte kunde sova på nätterna, berättar Helen.

Hon sökte läkare och ordinerades först smärtstillande läkemedel och ett stödförband att använda på nätterna, men när hon sedan blev sämre fick hon tid för operation. Hösten 2009 fick Helen NuGrip-protesen inopererad.

Efter operationen var hon gipsad i sju veckor och när gipset sedan togs av märkte hon stor skillnad. Även om tummen var lite stel i början kunde hon använda den som hon hade gjort innan hon fick artros. Efter sjukgymnastik fick hon tillbaka full rörlighet och kraft. När smärtan var borta hade hon också energi för alla sina intressen.

—Jag är helt rörlig och har inte ont. Nu kan jag göra allt jag vill och det känns fantastiskt! Jag läser mycket, går ofta på gym, lagar god mat, bakar och reser enhel del.

Som pensionär har Helen även gott om tid att umgås med barnbarnen – tre bor i Vallentuna och två i Minneapolis i USA.

—Det allra bästa är att jag kan lyfta och leka med barnbarnen nu när jag är bra i handen, säger Helen.

 

 

Goda resultat med ny metod

Olivia Johnson, läkarstudent vid Lunds universitet, har gjort en studie för att utvärdera operation med NuGrip-protesen vid tumbasartros.

Olivia Johnson

Olivia Johnson

Vem har deltagit i studien?

—44 av 45 patienter som har opererats mellan 2008 och 2014 i Lund/Malmö och Trelleborg har deltagit. 80 procent är kvinnor och snittåldern vid operation var 58 år.

Hur har studien gått till?

—Patienterna har fått svara på hur de upplever den dagliga handfunktionen, smärta, styrka och hur nöjda de är med resultatet. 31 patienter har undersökts och fått göra tester för att mäta rörlighet och styrka.

Vad visar studien?

—Studien visar väldigt goda resultat. Alla har fått fullgod rörlighet. 89 procent av patienterna upplever en tydlig smärtlindring, i de flesta fall har de blivit smärtfria. 55 procent har fått ökad kraft. När det gäller nöjdheten med resultatet är genomsnittsbetyget 8,3 av 10 möjliga.

Vilka ytterligare fördelar finns det med NuGrip-protesen?

—Det ser ut som om en större andel av de patienter som fått protesen har kunnat återgå till arbete jämfört med vid andra operationsmetoder, men detta måste och kommer att utvärderas närmare. Det betyder en stor vinst för patienten, sjukvården och samhället.

Finns det några nackdelar med operationsmetoden?

—I 20 procent av fallen har protesen fått tas ut på grund av felställning eller smärta. Det är dock vanligt vid en ny operationsmetod och likvärdiga siffror som vid andra operationsmetoder. Sedan 2011 har än så länge inga proteser tagits ut.

Vad innebär studien för framtida operationer vid tumbasartros?

—Resultaten visar att det här är en operationsmetod som potentiellt ger bättre resultat och nöjdare patienter. Det kan innebära att NuGrip-protesen används oftare framöver. Målet är ju att patienter med tumbasartros ska få så bra behandling som möjligt.

 

 

Kvinnor drabbas oftare

Antonio Abramo, överläkare vid handkirurgimottagningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö, svarar på frågor om tumbasartros:

Antonio Abramo.

Vad är tumbasartros?

—Artros kan drabba alla leder i kroppen och artros i tummens basled är en av vanligaste formerna. Det beror på att ledbrosket tillbakabildas med åren och inte längre fungerar som skydd mellan ledens ben.

Vilka symtom ger det?

—Smärta och värk vid belastning och i ett senare skede även vid vila. Rörligheten och kraften i tummen blir nedsatt.

Hur många drabbas?

—Ungefär var fjärde kvinna och var åttonde man över 70 år har tumbasartros med symtom. Cirka var femte person över 40 har tumbasartros, men det är inte alla som har symtom.

Varför drabbas man av tumbasartros?

—Ärftlighet är den vanligaste orsaken. Varför kvinnor drabbas i högre grad vet man inte, det spekuleras i om det kan bero på att kvinnor har mjukare ledband.

Vilken behandling finns?

—Det första steget är att minska belastningen av tummen. Det kan man få hjälp med i en artrosskola eller hos arbetsterapeut. En stödskena eller ett förband som stabiliserar tummen kan hjälpa. Smärtstillande antiinflammatoriska läkemedel kan lindra smärtan. Om det inte hjälper kan det bli aktuellt med operation.

Vilka operationsmetoder finns det?

—Det allra vanligaste är en så kallad trapezektomi där man tar bort en bit av benet som tummen ledar mot (trapezium) och sårhålan fylls ut med en sena. Fördelen är att nästan alla blir smärtfria men man får inte full kraft, då tummen blir lite kortare. En nackdel är också att det kan ta lång tid att komma tillbaka, mellan tre månader och ett år.

—En annan variant är steloperation då två ben sätts ihop. Man får en stabil tumme men minskad rörlighet, och man kan inte heller plana ut handen.

—Det finns också ett par olika proteser som kan opereras in, varav NuGrip-protesen är en av dem. Den består av ett material som heter pyrocarbon som har samma hårdhet och elasticitet som ben. Till fördelarna med den hör bra stabilitet, bra greppstyrka och hög smärtfrihet. Det går snabbare att komma tillbaka och enligt den studie som gjorts ser det ut som att fler patienter med tunga arbeten, som undersköterska och plattsättare, har kunnat återgå i arbete.

 

Läs mer:

Efter första behandlingen var Åsa smärtfri

Fyra övningar för en smidigare rygg

Stärk din nacke – expertens bästa tips

 

Text: Anette Bûlow

Foto: Gugge Zelander


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…