Annons

Annons

Efter första behandlingen var Åsa smärtfri

Åtta av tio svenskar får ont i ryggen någon gång under sitt liv. Att behandla ryggsmärtorna med dry needling är ett sätt att komma åt problemen. För Åsa Gidnert öppnade behandlingen dörren till en ny smärtfri värld!

Dela
(33)

 

 

Åse Gidnert, 50, från skånska Anderslöv, hade haft ont i korsryggen i fem år. Ingen behandling hjälpte, inte förrän hon fick tips om dry needling.

—Direkt efter första behandlingen var jag helt smärtfri. Det var som en ny värld, det var en fantastisk känsla, säger hon.

Annons

Visserligen kom det ryggonda tillbaka efter några dagar. Men en ny behandling samma vecka tog bort det onda. Och den här gången blev den smärtfria perioden längre.

När vi träffar henne har hon just varit på sitt sjätte besök hos naprapat Fredrik Jensen.

—Nu ska det hålla i två månader. På sikt kommer jag att bli helt bra, säger hon optimistiskt.

Åsa har alltid varit känslig i ryggen. Men det var inte förrän hon och sambon byggde nytt kök hemma i villan för fem år sedan som det hela spårade ur.

—Jag flyttade på saker och tog i för mycket. Ryggen tålde inte det.

Hon gick på massage och tog även en sväng till kiropraktiker, men utan resultat.

—Jag kände hur vartenda steg jag tog gjorde ont. Efter ett par timmar ute hade jag hopplöst ont i ryggen på kvällen. Och jag var trött och stel.

När hon fick tipset om dry needling visste hon inte vad det var. Nu blir hennes rygg bättre efter varje ny omgång med nålarna.

—Första behandlingen gjorde jätteont, men det gör det inte längre. Och jag är liksom beredd på vad som ska hända därinne.

Kan du beskriva känslan när nålarna sticks in i ryggen?

—Själva sticket känns inte så mycket. Men den där dova ilningen när nålspetsen träffar rätt i muskeln på djupet är obehaglig. Men det är värt det, absolut. Man får ju snabb effekt och det är jätteskönt efteråt.

Åse har hela tiden kunnat sköta sitt arbete som optiker. Men familjen har naturligtvis märkt att hon haft ont.

—Jag tror min sambo och mina tonåringar håller med om att jag är mycket gladare nu. Jag slipper bli irriterad och ledsen för att jag har ont.

Hon har nyligen kunnat återuppta sin löpträning lite försiktigt. Och hennes italienska tryffelhund får åter sina långa skogspromenader med matte vid kopplet.

—Livet har blivit mycket lättare. Det är så skönt att kunna röra på sig som man är van vid.

—Och att nattsömnen blivit mycket bättre är nästan det bästa. Att sova en hel natt utan att vakna när man vänder sig är fantastiskt.

Vad säger du till dem som kanske tvekar inför att nålbehandlingarna kan göra ont?

—Jag säger att visst, det gör rätt ont i början. Men det är inte värre än att man klarar det. Och jag har hellre ont i tio minuter då och då än släpar på en ond rygg ett helt liv!

Text: Anders Sandström

Foto: Gugge Zelander

Långa nålar

Dry needling är inte akupunktur. Vid dry needling sticks nålarna direkt och ofta djupt in i musklerna. Vid akupunktur appliceras kortare nålar i speciella punkter i huden enligt ett visst mönster, ibland med svag elström tillkopplad. Det är stor skillnad!

Visste du att...

...vart femte läkarbesök beror på någon form av smärttillstånd i ryggen.

...ryggsmärtor är ofta svåra att diagnostera. Vid en undersökning i primärvården hittades orsaken till smärtan bara hos 13 procent av patienterna.

...sammanlagt kostar ryggsmärtor samhället över 30 miljarder kronor varje år.

 

80%

Smärta i ryggen är ett mycket vanligt sjukdomstillstånd. Uppemot 80% av Sveriges vuxna befolkning drabbas någon gång i livet!

Av dem som drabbas av akuta ryggsmärtor är 60% besvärsfria inom 2 veckor och 80–90% inom 3 månader. Varar smärtan längre än två veckor bör du söka vård.

Olika sorters ryggont

1. Smärta i ländryggen, lumbago, kallas för vanligt ryggont och saknar ofta konkret förklaring.

2. Ryggskott, lumbago acuta, kommer plötsligt, till exempel vid lyft eller sidovridning. Beror vanligen på en låsning i ryggen med kramp i ryggmusklerna.

3. Smärta i ländryggen med bensmärta, lumbago-ischias, strålar ut i ett ben ner till foten. Beror på en irritation eller inflammation i ischiasnerven.

4. Smärta i bröstryggen kommer oftast från spänningar i musklerna, men kan även komma från skelettet, lungorna eller hjärtat.

Experten tipsar!

 

Ont i ryggen? Med de här övningarna kan du snabbt bli bättre, menar naprapat Fredrik Jensen:

1. Ligg ner på rygg. Dra upp knäna men låt fotsulorna stanna kvar i golvet och håll ihop knä och fötter. Lyft nu växelvis höger höft mot höger axel och vänster höft mot vänster axel, 20 ggr åt vardera håll.

2. Ligg kvar i samma ställning. Fäll benen växelvis åt höger och vänster med sammanhållna knän.

3. Ligg i samma ställning. Fatta med båda händerna om knäna. Dra upp benen mot dig, fortfarande med svanken i golvet.

Upprepa övningarna i tre varv. Första varvet gör du alla övningarna 20 ggr, andra 30 ggr och tredje 40 ggr.

 

Många blir helt bra efter dry needling

dry needlingNaprapat Fredrik Jensen vid Rygg & idrottskliniken i Lund har lång erfarenhet av att behandla ryggont med dry needling:

Vad innebär metoden?

Dry needling innebär djup intramuskulär stimulering. Jag går in i de spända muskelsträngarna och sticker i dem med långa nålar. När jag träffar rätt känns effekten som en krampryckning i muskeln.

Vad beror effekten på?

Nålbehandlingen påverkar muskulaturen på det onda stället, men det finns också en effekt i smärtcentrum centralt i hjärnan där även spänningen i muskeln kontrolleras. Nålarna bryter smärtmönstret och ger samtidigt en tillfälligt höjd tolerans för muskelsmärta så att den spända muskeln kan slappna av.

Hur går behandlingen till?

Jag använder nålar som är 4–7,5 cm långa, beroende på hur välutvecklad muskulatur patienten har. Behandlingen tar 40 minuter första gången och därefter cirka en halvtimme varje gång. Då ingår startsamtal om patientens ryggproblem och en uppföljning.

Gör det ont?

Ja, nästan alla patienter tycker att det gör mer eller mindre ont, från ett bistick till en rotfyllning eller att föda barn ungefär. Men många tycker inte det är så farligt och ett fåtal känner nästan ingenting. Av någon anledning brukar den andra behandlingen göra mest ont.

Vilka är riskerna?

Riskerna är få, det handlar om att man skulle sticka fel och träffa ett inre organ. Men det får inte hända och det har aldrig hänt mig. Jag vet var jag har nålspetsen och sticker aldrig i någon farlig riktning.

Hur snabbt får man resultat?

Normalt brukar jag inte behöva behandla mer än två, tre gånger. Den som har haft ont en längre tid kan kräva fler behandlingar. Jag kan inte hjälpa alla, men de allra flesta blir bättre och många blir helt bra.

Vilka är dina patienter?

Allt från elitidrottare och äldre tanter och farbröder till unga tjejer som lyft fel i jobbet. Nästan alla får ont i ryggen under sin livstid.

Vilka tillstånd behandlar du?

Nästan alla problem i rygg och nacke, från ryggskott och stelhet i ryggen till huvudvärk. Det vanligaste är okomplicerad ryggvärk där man egentligen inte hittar någon bakomliggande anledning.

Hur mår man efter en behandling?

Då är man ofta stel och öm, några timmar till ett par dagar. Men man får gärna röra på sig samma dag, gå och träna lite lätt om det är det man känner för.

När ska man undvika nålbehandling?

Om du går på starka blodförtunnande mediciner bör du undvika dry needling.

 


Läs mer om:

Dela
(33)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…