Annons

Annons

Duka upp en härlig midsommarbuffé

Klassisk matjessilltårta, tallrikssill med brynt smör och potatissallad är trevligt att duka fram på midsommarbuffén. Vi frestar även med små frasiga ostsnittar, paj och en läcker jordgubbsdessert!

Tallrikssill

Tallrikssill med brynt smör och ägg

6–8 bufféportioner

400 g matjessillfiléer på burk
5 hårdkokta ägg
10 rädisor
1 dl finklippt gräslök
75 g smör

Picklad rödlök
11/2 dl rumsvarmt vatten
1 dl strösocker
1/2 dl ättiksprit, 12 %
3 små rödlökar

Annons

Garnering
gräslöksstrån

 

Gör så här

1. Picklad rödlök: Blanda vatten, socker och ättiksprit; rör tills sockret lösts upp. Skala och skär löken i tunna ringar; lägg dem i lagen minst 30 min.

2. Om sillfiléerna är hela så skär dem i ca 1 cm sneda bitar. Skala och finhacka äggen. Klyfta rädisorna.

3. Fördela sill, ägg, rädisor och gräslök i rader på ett serveringsfat.

4. Ta upp löken ur lagen och garnera sillfatet med lökringar.

5. Smält smöret i en kastrull. Låt det stå kvar på värmen tills det har slutat skumma och doftar nötigt. Skeda det brynta smöret över sillen strax före servering och garnera med gräslöksstrån.

Tips! Om du inte använder all rödlök kan du servera den resterande som tillbehör på buffén.

 

Potatis- och primörsallad

Primör- & potatissallad med pepparrotssmör

6 port

1 kg färskpotatis
1 knippe dill
2 knippen rädisor
1 knippe färsk salladslök
1 knippe grön sparris
100 g sockerärter
3 dl färsk babyspenat

Pepparrotssmör
100 g smör
5 cm färsk pepparrot
saft och skal av 1/2 citron

Garnering
kryddgrönt

 

Gör så här

1. Skrubba potatisen och koka den i lättsaltat vatten tillsammans med dill. Häll av vattnet och ånga av potatisen.

2. Ansa rädisorna och salladslöken. Ansa sparrisen och bryt av den nedersta biten. Koka sparris och salladslök i lättsaltat vatten i ca 3 min. Ansa sockerärterna. När 1/2 minut av tiden återstår, lägg ner rädisorna och sockerärterna i vattnet; låt allt koka klart. Häll av vattnet och spola genast grönsakerna i kallt vatten.

3. Halvera rädisorna och dela sparrisen i mindre bitar. Skölj och ansa spenaten. Blanda primörer och potatis i en serveringsskål.

4. Pepparrotssmör: Bryn smöret i en stekpanna. Riv pepparroten och tillsätt i smöret. Tillsätt citronskal och pressa ner citronsaft.

5. Häll pepparrotssmöret över salladen och vänd runt. Garnera med kryddgrönt.

 

Västerbottenspaj med vårlök

Västerbottenspaj med vårlök

ca 8 bitar

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning
3–31/2 dl riven västerbottensost el annan lagrad ost
5 vårlökar el 2–3 späda färska lökar

Äggstanning
3 ägg
3 dl vispgrädde
2 msk hackad gräslök
färsk hackad timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Garnering
rädisor

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Pajdeg: Blanda mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta ihop degen till en degboll. Lägg degen i plast i kylen ca 20 min. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diam. Nagga skalet med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.

2. Fyllning: Riv osten och strö ut i det förgräddade skalet. Ansa löken, halvera den på längden om det behövs. Koka löken lätt i ca 2 min. Spola av i kallt vatten och låt rinna av.

3. Äggstanning: Vispa samman äggstanningen och häll den i pajskalet.

4. Fördela löken i äggstanningen.

5. Grädda mitt i ugnen ca 40 min eller tills pajen har stannat och fått fin färg. Garnera med rädisor.

 

Matjessilltårta

Klassisk matjessilltårta

6–8 bufféportioner

Botten
100 g smör
200 kantskuren kavring

Fyllning
400 g matjessill på burk
1 rödlök
3 gelatinblad
3 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad dill
4 dl crème fraiche
150 g naturell färskost

Garnering
1 burk matjessill à 200 g
1 knippe rädisor
2 msk klippt gräslök
1 msk hackad dill

 

Gör så här

1. Botten: Smält smöret. Kantskär och kör brödet i matberedare tills det har smulats sönder helt. Blanda smör och kavringssmulor. Kläm fast ett bakpapper mellan kant och botten av en smord form, ca 24 cm i diam. Tryck ut smulorna i formen och ställ kallt en stund.

2. Fyllning: Hacka matjessillen i små bitar. Skala och finhacka rödlöken.

3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 min. Blanda samman sill, rödlök, gräslök och dill.

4. Mixa samman crème fraiche och färskost. Ta bort ¼ av blandningen och placera i en kastrull.

5. Ta upp gelatinbladen och krama ur all vätska. Lägg gelatinet i färskoströran i kastrullen och smält blandningen på svag värme. Vänd ner sillröran i den färskoströra som inte är i kastrullen. Tillsätt gelatinblandningen i sill- och färskoströran. Blanda väl.

6. Ta ut formen och bred ut fyllningen ovanpå bottnen, släta till. Frys formen i minst 6 timmar.

7. Ta fram tårtan 2 timmar före servering. Garnera med skurna bitar matjessill, skivade rädisor, gräslök och dill.

Tips! Tårtan kan förberedas i god tid och frysas in. Garneras vid serveringstillfället.

 

Räkcocktail med melontzatziki

Räkcocktail med melontzatziki

6–8 port

3 dl grekisk yoghurt
rivet skal av 1 limefrukt
1 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
21/2–3 dl cantaloupemelon

Topping
500 g räkor med skal
dill

 

Gör så här

1. Blanda yoghurt, limeskal och flytande honung. Skala och finhacka vitlöksklyftan och blanda ner tillsammans med salt. Rör om.

2. Skala och kärna ur melonen. Tärna melonen fint och blanda därefter ner tärningarna i yoghurten. Fördela blandningen i små glas.

3. Topping: Skala räkorna och lägg dem överst i glasen. Garnera med dill.

 

Ostsnittar med smördeg

Frasiga ostsnittar med smördeg

6–8 bitar

1 kyld smördeg, 250 g
150 g färskost
1/2 dl smörgåskaviar
2–3 msk klippt gräslök

Pensling
1 ägg

Garnering
2 dl crème fraiche
1/2 rödlök
röd rom
dillvippa

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Rulla ut smördegen plant i en långpanna. Nagga smördegen med en gaffel. Blanda färskost, smörgåskaviar och gräslök. Bred ut blandningen på den kylda smördegen.

2. Rulla ihop smördegen som en rulltårta från långsidan. Pensla rullen med ett uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 20 min eller tills rullen fått fin färg. Ta ut och låt svalna.

3. Garnering: Vispa crème fraichen till ett hårt och fast skum. Skala och finhacka rödlöken

4. Skär rullen i skivor och klicka eller spritsa ut lite crème fraiche på varje bit. Toppa med rom, finhackad rödlök samt dill.

 

Läs mer

Helgbuffé med lax, räkcheesecake och fylld fläskfilé 

Chili- och citronsill i glas

Gunillas kavring

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell

 

Läs också:

Dela
(79)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…