Annons

Annons

Dillgratinerad laxfilé

Hel ugnsstekt laxfilé är gott och festligt! Här gratinerar vi laxen med en härlig dillpesto. Servera den varm, kall eller ljummen.

Dela
(0)

Dillgratinerad lax

6 port

ca 1,2 kg laxfilé i hel bit
1 tsk salt
2 krm peppar
2 citroner

Dillpesto
2–3 vitlöksklyftor
11/2 dl riven parmesanost
2 dl hackad dill
100 g pinjenötkärnor el skalad mandel
1 dl olivolja
Ugn 200°

Annons

 

Gör så här

1. Ta bort alla ben på fisken och lägg den med skinnsidan ner på en plåt med bakpapper. Salta och peppra.

2. Dillpesto: Skala vitlöksklyftorna. Mixa ost, vitlöksklyftor, dill och pinjenötter i en skål med en stavmixer. Tillsätt oljan droppvis, annars kan peston skära sig. Smaka av med salt. Bred ut peston på fisken. Skiva en av citronerna tunt och lägg skivorna på fisken. Stek i ugnen ca 25 min eller tills innertemperaturen är ca 55° på den tjockaste delen av laxen.

3. Klyfta den andra citronen och servera klyftorna till fisken.

 

Läs mer

Laxpaté i portionsform

Räk- och fetaostfylld lax

Laxgratäng på spenatbädd

 

Av Eva Boström

Foto: Ulf Svensson


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…