Annons

Annons

Prinsesstårta för många

Dags för kalas? Vad passar väl bättre än att bjuda på en klassisk prinsesstårta? Den här är bakad i långpanna och räcker till många. Och bäst av allt – alla får var sin ros!

Dela
(54)

Prinsesstårta i långpanna

20 bitar

Bottnar

5 ägg

3 dl strösocker

1½ dl vetemjöl

1½ dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

Fyllning 1½–2 dl hallonsylt

 

Gräddvaniljkräm

6 dl gräddmjölk

4 äggulor

2 msk strösocker

2 msk maizena majsstärkelse

4½ tsk gelatinpulver

Annons

1 msk vaniljsocker

4 dl vispgrädde

 

Marsipan

600–700 g grön marsipan

200 g rosa marsipan

florsocker

Ugn 175º

 

Gör så här

1. Bottnar: Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta ner det i äggsmeten. Blanda till en jämn smet. Häll smeten i en långpanna, ca 25×35 cm, klädd med bakpapper. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Stjälp upp och jämna till kanterna på kakan med en vass kniv. Klyv tårtan i två bottnar.

3. Fyllning: Bred sylt på den understa bottnen.

4. Gräddvaniljkräm: Blanda gräddmjölk, äggulor, socker och maizena majsstärkelse i en kastrull. Låt sjuda under omrörning tills blandningen tjocknar. Rör ner gelatinpulvret i den varma krämen. Smaksätt med vaniljsocker. Låt svalna. Vispa grädden fast och blanda den med krämen.

5. Bred lite av vaniljkrämen ovanpå sylten. Lägg på den andra bottnen. Bred på resten av krämen i ett jämnt lager. Låt svalt tills krämen har stelnat.

6. Marsipan: Kavla ut den gröna marsipanen mellan två bakpapper med hjälp av florsocker. Mät tårtan plus kanterna och kavla ut marsipanen så att den täcker tårtan gott och väl. Ta försiktigt bort papperen och lägg locket över kakan. Skär bort ev överskott av marsipanen.

7. Dela den rosa marsipanen i små bitar och rulla dem till kulor. Tumma ut varje kula till en rundel, 2–3 cm i diam. Forma små rosenknoppar av rundlarna, det går åt 3–4 rundlar till varje. Vik ut ”rosenbladen” så att rosorna öppnar sig lite. Dekorera hela tårtan med rosor. Pudra över florsocker.

 

Av Boel Ottmer

Foto: Bo Ingvar Jönsson


Läs mer om:

Dela
(54)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…