Annons

Annons

Därför bör du göra eget margarin

Margarin har tagits fram för att efterlikna smör. Men vad är egentligen skillnaden mellan smör och margarin? Vi reder ut begreppen och ger ett recept på hur du enkelt kan tillverka eget margarin – utan konstiga tillsatser.

Dela
(19)

Så gör du eget margarin utan tillsatser

 

Smör är en ett naturligt fett som tillverkas genom att vispa vanligt grädde hårt. Smör får bara innehålla mjölkfett, salt och mjölksyrakultur.

Margarinet lanseras ibland som ett nyttigare, växtbaserat alternativ till smör, men är ofta en hårt processad produkt.

Annons

Grunden i margarin är ofta palmolja som i sin naturliga form innehåller nyttigheter. Men de försvinner under en rad kemiska processer då oljan förvandlas till ett kemiskt grundfett. Med detta som bas kan industrin sedan tillverka allt från målarfärg och hudkräm till margarin. För att tillverka margarin tillsätts därefter aromämnen, vatten, E-nummer och konserveringsämnen, ibland upp till 18 olika ingredienser.

Men du kan enkelt tillverka eget margarin helt utan tillsatser:

 

Hemlagat margarin
3 msk rapsolja
2 msk kokosfett
2 tsk mjölk
2 tsk äggula
1 tsk morotsjuice (kan uteslutas)
smaksätt med salt och citron.

 

Gör så här:

1. Smält kokosfettet i ett vattenbad.

2. Flytta över skålen till en kastrull med iskallt vatten och isbitar.

3. Blanda i olja, mjölk, ägg och morotsjuice under kraftig omrörning.

4. Krydda med salt och citron efter smak.

5. Ställ in i kylen och låt stelna.

 

Läs mer:

Hemligheten bakom succérecepten

4 snabba frestelser med smördeg

Snabb butterkaka med saffran

 

Av Monica Ljungberg

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(19)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…