Annons

Annons

Chokladsockerkaka med gräddkola

En saftig chokladsockerkaka förhöjer stämningen vid eftermiddagskaffet! Och extra gott blir det med tryffelglasyr och godis på toppen!

Annons

chokladsockerkaka

1 kaka ca 10 bitar

100 g smör
11/2 dl vatten
2 ägg
3 dl strösocker
11/2 tsk bakpulver
3 msk kakao
3 dl vetemjöl
Tryffelglasyr
100 g mörk choklad
50 g smör
1/2 dl vispgrädde
Garnering
små gräddkolor (godiskulor)
Ugn 175°

 

Gör så här

1. Smält smöret. Ta av från plattan och häll ner vattnet. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Rör ner smörblandningen och blanda till en jämn smet men rör inte för mycket.

2. Häll smeten i en väl smord och bröad 11/2-litersform. Grädda i nedre delen av ugnen i 55–60 min. Känn med sticka att kakan är genomgräddad. Låt kakan stå i formen 10 min innan du stjälper upp den. Låt svalna.

3. Tryffelglasyr: Grovhacka chokladen. Smält smöret och tillsätt grädden, värm till kokpunkten. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen. Rör samman till en slät glasyr. Låt glasyren stelna något och ringla den därefter över kakan. Garnera med kolorna.

 

Läs mer:

Mjuk chokladkaka med vit chokladkräm

Lyxig chokladkaka

Chokladkaka after eight

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell

Läs också:

Dela
(88)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…