Annons

Annons

Cheesecake med kaffe & choklad

Låt var och en få en egen liten cheesecake i portionsform! De här har fått smak av kaffe och choklad. 

Cheesecake med kaffe och choklad

10 portionsformar el 1 stor
Botten
100 g smör
14 digestivekex

Fyllning
100 g mörk choklad
1 msk starkt kaffe
3 msk kaffelikör, t ex kahlua
400 g färskost, t ex philadelphia
200 g kesella, 10 %
2 msk maizena majsstärkelse
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 ägg

Annons

Garnering
2 dl crème fraiche
1 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
physalis
ev chokladpynt
kakaopulver

Ugn 150 °

 

Gör så här

1. Botten: Smält smöret. Krossa kexen fint. Blanda smulorna med smöret. Tryck ut massan i portionsformar eller i en stor form med löstagbar botten och diametern 24 cm.

2. Fyllning: Hacka och smält chokladen över vattenbad. Ta skålen från värmen. Rör i kaffet och likören.

3. Vispa färskost, kesella, majsstärkelse, socker och vanilj till en slät smet. Vispa i ett ägg i taget, rör kraftigt mellan varje. Rör i chokladen. Häll fyllningen i formarna/formen.

4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 25 min för portionsformar och ca 40 min för den stora. Låt svalna helt och ställ sedan in i kylen över natten eller längre.

5. Garnering: Blanda crème fraiche med socker och vanilj. Bred eller klicka blandningen på kakorna strax före servering. Garnera med physalis och ev chokladpynt. Sikta över lite kakaopulver.

 

Så lyckas du med cheesecake!

* En cheesecake behöver tid för att ”sätta sig”. Gör den minst ett dygn i förväg och förvara den kallt.

* Använd inte lightvarianter av färskost, fetthalten ska vara ca 23 %.

* Vänta med att garnera till strax före serveringen!

 

Läs mer

Ljuvlig cheesecake med rabarber och jordgubbar

Cheesecake brownies

Syrligt god passionscheesecake

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman

Läs också:

Dela
(0)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…