Annons

Annons

Butterkaka med mandelkräm

Butterkaka med madelkrämMycket smör ska det vara i butterkakan, då blir den så där härligt saftig!

Ljuvlig butterkaka med mandelkräm
I kaka, 18 stora bullbitar
150 g smör
2½ dl mjölk
25 g jäst
2 ägg
½ dl strösocker
2 krm salt
8–8½ dl vetemjöl
Mandelfyllning
75 g fint hackad mandel
1 dl muscovadosocker
25 g mjukt smör
Smörkräm
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
1½ tsk vaniljsocker
Pensling &
garnering
1 ägg
pärlsocker
Ugn 200°

Annons

Gör så här
1. Smält smöret. Häll i mjölken och låt den bli 37°. Smula ner jästen i en skål och lös den i degspadet. Ta i ägg, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under duk ca 30 min.
2. Mandelfyllning: Blanda ingredienserna.
3. Smörkräm: Rör samman smör, socker och vanilj.
4. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena delen så att den täcker en långpanna (ca 25×35 cm). Bred på mandelkrämen.
5. Kavla ut den andra delen till en rektangel (ca 20×55 cm). Bred på smörfyllningen. Rulla samman från långsidan och skär i 18 bullar. Sätt bullarna ovanpå mandelkrämen med snittytan uppåt. Låt jäsa under duk 30–40 min.
6. Pensla med lätt uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 25–30 min.

Av Boel Ottmer Foto: Pontus Ferneman

Recept på fler fikafavoriter hittar du här:

Chokladkaka med toscatäcke

Muffins med päron och kolafylld choklad

Ljuvliga apelsin- och kokosrutor

 

Dela
(0)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…