Annons

Annons

Butterkaka i långpanna!

Dela
(1)

Butterkaka

Stora, oemotståndliga bullar, fyllda med mandelmassa och kanel och gräddade i långpanna.

Butterkaka
15 stora bullar
3 dl mjölk
25 g jäst
½ tsk salt
½ g saffran
ev ½ tsk nystött kardemumma
½ dl strösocker
ca ¾ ägg (spara resten till pensling)
8½–9½ dl vetemjöl
125 g mjukt smör
Fyllning
150 g mjukt smör
2 msk strösocker
2 tsk mald kanel
200 g mandelmassa
Pensling & garnering
ägg (ca ¼)
florsocker
Ugn 200°

Annons

Gör så här
1. Värm mjölken till 37°. Smula jästen i en bunke, häll i mjölken och vispa tills jästen har smält. Rör ner salt, saffran, kardemumma, socker, ägg och drygt hälften av mjölet. Klicka i smöret. Ta i resten av mjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under duk 50–60 min.
2. Fyllning: Rör samman smör, socker och kanel. Grovriv mandelmassa och arbeta samman med smörblandningen.
3. Kavla ut degen till en rektangel, ca 60×30 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop degen. Skär rullen i 15 bitar och fördela dem med snittytan uppåt i en långpanna med bakpapper, ca 25×40 cm. Låt jäsa under duk 30–40 min.
4. Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 20–25 min. Pudra med florsocker inför servering.

Av Boel Ottmer Foto: Pontus Ferneman

 


Läs mer om:

Dela
(1)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…