Annons

Annons

Bulla upp till fikat

Vaniljbullar

Fantastiskt goda sockerbullar med en härlig vaniljkrämsfyllning.

Vaniljbullar

ca 18 st

50 g jäst

3 dl mjölk

150 g rumsvarmt smör

2 tsk stötta kardemummakärnor

1½ dl strösocker

½ tsk salt

1 ägg

10–11 dl vetemjöl

Annons

3 dl fast vaniljkräm

Garnering

100–150 g smält smör

ca 1 dl strösocker

Ugn 225º

 

Gör så här

1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, ca 37º. Häll lite av mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt resten av mjölken.

2. Klicka ner smör och tillsätt kardemumma, socker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 40 min.

3. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i 18 lika stora bitar. Rulla till bullar. Lägg bullarna i pappersformar. Platta till bullarna lite på toppen med handen. Låt bullarna jäsa övertäckta på varm och dragfri plats ca 30 min.

4. Fyll en spritspåse med vaniljkräm. Gör ett hål med fingret i bullens mitt och tryck ner spetsen på spritsen i hålet, tryck ut lite vaniljkräm. Grädda mitt i ugnen ca 8 min.

5. Garnering: Låt bullarna svalna. Pensla bullarna med smält smör och vänd dem sedan i socker.

 

Tips! Vänta med garneringen om bullarna ska frysas.

Av Bitte E:son Forsberg Assistent:Lovisa Norrsell Foto: Anders Norrsell

Läs också:

Dela
(0)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…