Annons

Annons

Bjudmeny till budgetpris!

Dela
(4)

Bjudmeny för budgetprisVisst kan man bjuda på middag även om plånboken är tunn! Här får du tips på en festlig och prisvärd trerättersmeny. Len grön ärtsoppa med lyxiga räkor inleder, sedan blir det helstekt fläskytterfilé med gräddsås och ugnsstekta rotfrukter. 

Annons

Grön ärtsoppa med kokosmjölk

4 port
1 gul lök
1 msk smör
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
500 g frysta gröna ärter
1 dl kokosmjölk el valfri grädde
1 tsk salt
2 krm peppar
1 msk pressad citron
Servering
100 g skalade räkor
2 msk hackad dill
2 tsk rosépeppar
baguetteskivor med vitlök & persilja

Gör så här
1. Skala och hacka löken. Stek den mjuk i smöret utan att den tar färg. Häll över vatten och buljongtärningar, låt koka några min.
2. Häll i ärterna och koka ytterligare några min.
3. Mixa soppan med stavmixer och tillsätt kokosmjölk, salt, peppar och citronsaft. Tillsätt mer vätska om soppan verkar för tjock. Häll tillbaka soppan i kastrullen och värm den.
4. Servering: Blanda räkorna med dill och krossad rosépeppar. Servera soppan med räkorna och baguetteskivor som värmts i ugnen med lite smör, riven vitlök och klippt persilja.
Helstekt kött med gräddsås och ugnsstekta rotfrukter – alltid rätt!

 

Fläskytterfilé med cider- & senapssås

4 port
700 g fläskytterfilé (benfri kotlettrad)
2 tsk mörk soja
1 tsk salt
2 krm peppar
Ugnsstekta rotfrukter
1 kg potatis
500 g morötter
2 rödlökar
2 msk olja
1 tsk salt
2 krm peppar
1 knippe persilja
Cider- & senapssås
¼ finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
½ skalat äpple i små bitar
2 msk smör
1 tsk timjan
1–2 msk dijonsenap
33 cl äppelcider
2 dl sky + vatten
1 kycklingbuljongtärning
2 dl grädde
2 msk vetemjöl
½ tsk salt
2 krm peppar
Ugn 200°

Gör så här
1. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat. Pensla köttet med soja och strö över salt och peppar. Sätt i en köttermometer och stek köttet på nedersta falsen till 70 innertemperatur, ca 30 min. Låt köttet vila 15 min innan du skär upp det.
2. Ugnsstekta rotfrukter: Skala rotfrukterna och löken och skär dem i bitar. Lägg dem på en plåt. Droppa över olja, salta och peppra. Ställ in i ugnen ca 40 min. Hacka persiljan och strö den över rotfrukterna.
3. Cider- & senapssås: Stek lökhacket och äpplebitarna i smöret. Tillsätt timjan, senap och cider, låt koka ihop 5 min. Sila bort lök och äpple, eller mixa såsen med stavmixer. Tillsätt sky, buljongtärning och grädde blandat med mjöl. Sjud såsen 5 min. Smaka av med salt och peppar.
4. Servera köttet med rotfrukterna och såsen.

 

Mörk chokladkaka med gräddklick

4–6 port
200 g mörk choklad, 70% choklad el blockchoklad
200 g smör
4 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk florsocker
Servering
3 apelsiner
3 dl vispgrädde
Ugn 225°

1. Hacka chokladen. Smält smör och choklad tillsammans på svag värme i en kastrull.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt. Rör ner den avsvalnade chokladblandningen i äggblandningen.
3. Vänd försiktigt ner vetemjölet blandat med bakpulver. Häll upp smeten i en rund form, diam 24 cm. Grädda längst ner i ugnen 12 min. Obs! Grädda inte kakan längre för den ska vara lite kladdig i mitten.
4. Servering: Skär apelsinerna i bitar utan hinnor och skal. Vispa grädden.
5. Pudra lite florsocker över kakan. Servera den med apelsinsallad och grädde.

Av Eva Boström Foto: Ulf Svensson

Fler bjudmenyer hittar du här:

Bjudmeny med kalkon – klicka här 

Bjudmeny med svenska smaker – klicka här

Bjudmeny med kyckling – klicka här

 

 


Läs mer om:

Dela
(4)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…