Annons

Annons

Bjudmeny till allhelgona!

Dela
(0)

Bjudmeny allhelgona

Fresta familj och vänner med en vällagad trerättersmeny i helgen! Bjud på krämig pumpasoppa och helstekt kyckling – till dessert vankas ljuvliga marängäpplen med kolagrädde!

Pumpasoppa
4 port
600 g butternutpumpa
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
½–1 msk färskriven ingefära
6 dl vatten
1½ tärning grönsaksbuljong
3 dl vispgrädde
saft från 1 apelsin
salt, peppar
Servering
1 tsk smaksatt olja
persilja

Annons

Gör så här
1. Skär skalet av pumpan, ta ur ev kärnor och tärna fruktköttet. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och pumpa i smöret. Tillsätt ingefära, vatten och buljongtärning.
2. Koka sakta 10–15 min eller tills pumpan är mjuk. Mixa soppan i omgångar i en mixer eller med en stavmixer. Häll tillbaka soppan i kastrullen, tillsätt grädde och apelsinsaft. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
3. Servering: Ringla i smaksatt olja (t ex sesam-, chili-). Dekorera med persilja.

 

Helstekt kyckling
4–6 port
1 stor kyckling, ca 2 kg
salt, peppar
1 gul lök
1 äpple
10 torkade aprikoser
2 msk smält smör
1 tsk paprikapulver
4 dl vatten
Sås
4 dl sky/vatten
1–2 msk konc kycklingfond
1 dl vispgrädde
1 msk vinbärsgelé
ca 2 msk maizena redning för brun sås
salt och peppar
Ugn 225°/125°

Gör så här
1. Skölj ur kycklingen, salta och peppra invändigt.
2. Skala och klyfta löken, Skölj, kärna ur och klyfta äpplet. Fyll kycklingen med lök, äpple och aprikoser. Pensla utsidan med smör, salta och strö över paprikapulver och peppar. Placera kycklingen i en ugnssäker form.
3. Stek kycklingen på 225° 15–20 min tills skinnet fått fin färg. Häll vatten i botten av formen, sänk temperaturen till 125° och stek kycklingen med bröstsidan upp tills innertemperaturen är 80° vid lårbenet (cirka 1–1½ tim).
4. Sås: Sila stekskyn, mät upp och fyll på med vatten så du får 4 dl. Häll i fond och grädde, koka upp under vispning. Blanda i gelé och red av med maizena. Låt såsen småkoka ett par minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Servera med smörfräst paprika, brysselkål, potatis och pressgurka.

 

Marängäpplen med kolagrädde
4 port
4 äpplen (fast sort)
5 dl vatten
2 dl strösocker
saft av 1 citron
Maräng
2 äggvitor
1 droppe ättiksprit, 12%
½ dl strösocker
25 g flagad mandel
Kolagrädde
2 dl vispgrädde
2 msk kolasås (glassås)
rivet skal av ½ citron
Ugn 250°

Gör så här
1. Skölj och kärna ur äpplena med en äppelpip. Skär av botten och toppen på äpplena så att de står stadigt.
2. Koka i en kastrull upp vatten, socker och pressad citron. Koka äpplena knappt mjuka i lagen. Ta upp dem ur spadet och låt dem kallna. Placera äpplena i en ugnssäker form.
3. Maräng: Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt ättika och socker, vispa en stund. Klicka eller spritsa marängen över äpplena, strö över mandeln. Gratinera i övre delen av ugnen ca 5 min tills marängen fått färg.
4. Kolagrädde: Vispa grädden, smaksätt med kolasås och citronskal. Servera grädden till äpplena.

Av Ellinor Varady Foto: Erik Karlsson


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…