Annons

Annons

Bjudmeny för festsugna!

Dela
(0)

Bjudmeny

Vi piffar till rotfrukterna med ingefära och chèvre, kalkonfilén får sällskap av en härlig grönsaksröra med sting och dagens dessert har en frisk smak av lime. Välkommen till en riktig smakfest!

Rostade rotfrukter med ingefärsmarinad
4 port
1 knippe späda morötter
4 palsternackor
4 gulbetor el rödbetor
20 g smör
2 dl vitt vin
1 dl strösocker
2 msk strimlad ingefära
140 g tärnat bacon
3 msk hackad gräslök
100 g chèvreost
Ugn 175°

Annons

Gör så här
1. Skala och dela rotfrukterna i bitar. Lägg dem på en plåt med bakpapper, hyvla över smöret. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min.
2. Koka ihop vin, socker och ingefära till en marinad. Blanda rotfrukterna med marinaden och låt stå minst 1 tim.
3. Knaperstek baconet, låt rinna av på hushållspapper.
4. Fördela rotfrukterna på fyra tallrikar, strö över bacon, gräslök och bitar av chèvre.

Salviadoftande kalkon
4 port
4 tomater
2 paprikor
½ kruka salvia
2–4 vitlöksklyftor
500 g kalkonfilé
4 msk olivolja
1½ dl hackad persilja
1 knivsudd chiliflakes
saft av 1 citron
700 g potatis
Ugn 225°, 175°

Gör så här
1. Halvera tomaterna, ansa och dela paprikorna. Lägg grönsakerna på en plåt med bakpapper. Tillaga mitt i ugnen i 225°, ca 20 min. Ta ut plåten och lägg paprikan i en plastpåse, så blir det lättare att dra bort skalet efter ca 5 min.
2. Hacka 3 msk salvia och 2 vitlöksklyftor fint. Gnid in kalkonfilén med salt, peppar, salvia och vitlök. Bind upp med steksnöre och fäst 4 salviablad på filén. Lägg kalkonen i en smord ugnsform. Ringla över 2 msk olivolja.
3. Sänk värmen i ugnen till 175°, tillaga kalkonfilén ca 35 min.
4. Skala tomaterna och paprikorna, skär i tärningar. Lägg grönsakerna i en kastrull med 2 msk olivolja, 1 dl persilja, chiliflakes och citronsaft. Pressa ev över resterande vitlöksklyftor och smaka av med salt och peppar. Låt koka upp.
5. Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa potatisen. Blanda med ½ dl persilja.
6. Servera kalkonfilén i skivor med grönsaksröran och pressad potatis.

Limekokta päron
4 port
2 limer
4 små päron, gärna williams-
2 dl vatten
4 msk flytande honung

Gör så här
1. Tvätta limen, riv skalet från 1 lime, utan att få med det vita som kan vara beskt, och pressa ur saften. Skala päronen, låt skaftet sitta kvar. Ställ päronen i en kastrull, häll över limesaft, vatten och flytande honung.
2. Låt småputtra 10–15 min under lock, tills päronen är mjuka. Ta upp päronen, låt limespadet koka ihop.
3. Skär halva den resterande limen i tunna skivor. Riv skalet från den andra halvan och pressa ner saften i kastrullen.
4. Lägg upp päronen på tallrikar. Häll över lite av limespadet. Garnera med limeskivor och strö över rivet limeskal.

Av Janet Gustavsson Foto: Erik Karlsson

Läs mer: Gäster i helgen? Vi hjälper dig! 
Läs mer: Fresta med festlig fläskfilé 
Läs mer: Gör succé med chokladfondant


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…