Annons

Annons

Bjud på sommarens godaste buffé!

Njut av en härlig buffé tillsammans med vännerna! Vi tipsar om skaldjurssallad, matjestårta och hembakat långpannebröd. Kryddiga grillspett och krämig basilikasås får du också recept på – välj vad som passar dig och dina gäster!

Dela
(0)

Bjud på somrig buffé

Överraska dina gäster med lyxig buffé. Här tipsar vi om 7 läckra och lättlagade recept.

 

Kanske är det dags för studentexamen, midsommarfest eller bara en härlig kväll med vänner eller familj? Här tipsar vi om en lyxig, läcker och lättlagad buffé som gör succé på sommarens alla kalas. Buffén är beräknad till 10–12 portioner.

Annons

 

Laxröra

1. Läcker laxröra

5 hårdkokta ägg
1 liten rödlök
1 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
1 msk klippt dill
1 dl tärnad kallrökt lax
salt, vitpeppar

Gilla Hemmets på Facebook

 

Gör så här

1. Skala och hacka äggen. Skala och finhacka rödlöken.

2. Blanda i en skål samman crème fraiche och majonnäs. Tillsätt alla övriga ingredienser i röran. Smaka av med salt och peppar. Förvara röran kallt.

3. Garnera gärna med en dillvippa.

 

 

Skaldjurssallad

2. Lyxig skaldjurssallad med limedressing

1 stor kruka grönsallad
½ liten kärnfri vattenmelon
300 g fryst tärnad mango
1 gurka
300 g skalade räkor (750 g oskalade)
400 g kräftstjärtar

Dressing
skal & saft av 1 lime
1 msk fint tärnad färsk ingefära
1 msk sweet chilisås
3 msk olivolja
½ tsk salt

Dekoration
dill
citron

 

Gör så här

1. Plocka och skölj salladsbladen. Låt dem rinna av på hushållspapper. Bred ut dem på ett fat. Skär skalet av melonen och tärna fruktköttet. Tina mangon. Skölj och skär gurkan i stavar.

2. Varva grönsaker och frukt över salladsbladen. Toppa med ett berg av räkor och kräftstjärtar.

3. Dressing: Blanda samman ingredienserna och häll dressingen över salladen strax före servering.

4. Dekorera med dill och citron.

 

 

Kryddiga karréspett

3. Kryddiga karréspett

2–3 röda paprikor
300 g färska små champinjoner
800 g–1 kg benfri fläskkarré
grillspett

Kryddolja
2 msk röd currypasta
1 tsk malen kardemumma
2 msk matolja

Dekoration
färsk timjan
Tips! Glöm inte lägga träspett i blöt 30 minuter innan du trär på köttet.

 

Gör så här

1. Kryddolja: Blanda samman currypasta, kardemumma och olja.

2. Kärna ur och skär paprikorna i bitar. Skölj och dela champinjonerna om de är stora. Skiva och strimla köttet i 1½ cm breda remsor.

3. Trä kött och grönsaker på små trägrillspett. Pensla på av kryddoljan. Låt spetten vila kallt 30 min.

4. Grilla eller stek vackert bruna på alla sidor tills köttet är genomstekt. Dekorera med timjan.

 

 

Basilikakräm

4. Mild basilikakräm

1 kruka basilika
300 g färskost, t ex philadelphia
½ dl crème fraiche
saft & skal av ½ citron
salt, peppar

 

Gör så här

1. Plocka bladen från basilikan, spara några blad till garnering. Mixa basilika, färskost, crème fraiche samt citronsaft och -skal med en stavmixer.

2. Smaka av med salt och peppar. Dekorera med basilika.

 

 

Marinerad rökt fläskfilé

5. Marinerad rökt fläskfilé

ca 800–1 kg rökt fläskfilé
1 knippe salladslök
1 paprika

Marinad
1 liten bit ingefära
1 dl outspädd flädersaft
2 msk vit balsamvinäger
2 krm salt
2 msk matolja

 

Gör så här

1. Marinad: Skala ingefäran och hacka den mycket fint. Mät upp saft, vinäger, salt och olja i en kastrull. Lägg i ingefäran och låt lagen få ett uppkok och kallna.

2. Skiva fläskfilén och lägg den på rad på ett fat med kant. Häll över lagen. Skölj och strimla salladslöken.

3. Skölj, kärna ur och tärna paprikan fint. Dekorera fatet med lök och paprika.

 

 

Lättbakat focacciabröd

6. Lättbakat focacciabröd

25–30 bitar

50 g jäst
6 dl vatten, 37°
2 tsk salt
1 msk strösocker
½ dl olivolja
13–15 dl siktat dinkelmjöl

Pensling
1 msk olivolja, ev med citronsmak
150 g fetaost
2 dl riven mozzarellaost

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Smula sönder jästen i en bunke och lös upp i vattnet. Tillsätt salt, socker, olja och nästan allt mjöl. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Låt jäsa i bunken 20 min.

2. Arbeta degen en kort stund. Stjälp upp degen i en långpanna, 30×40 cm, klädd med bakpapper. Tryck ut degen med mjölade händer så att den täcker hela plåten. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.

3. Tryck gropar med fingrarna i degen. Pensla med olja. Smula sönder fetaosten och strö över de båda ostsorterna. Grädda brödet mitt i ugnen 20–30 min.

4. Skär upp i rutor eller bryt bitar av brödet.

 

 

Festlig matjestårta

7. Festlig matjestårta

6 port

Botten
8 skivor kavring
100 g smör

Fyllning
6 gelatinblad
4 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
½ msk finriven pepparrot
3 msk finhackad gräslök
salt, peppar
300 g matjesfiléer på burk (avrunnen vikt)

Dekoration
3 hårdkokta ägg
250 g räkor
100 g stenbitsrom
1 citron
dill

 

Gör så här

1. Botten: Skär bort skalkarna på brödskivorna. Mixa brödet till smulor i en matberedare. Smält smöret och häll det över smulorna, blanda samman. Klä en rund form med löstagbar botten, 24 cm i diam, med plastfolie. Tryck ut smulblandningen i botten av formen. Ställ formen kallt.

2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Vispa grädden. Blanda i en skål samman grädde, crème fraiche, pepparrot och gräslök. Smaka av med salt och peppar. (Var försiktig med saltet eftersom sillen är salt.)

3. Krama ur och smält gelatinet på svag värme i en kastrull. Vänd ner gelatinet i lite av krämen, tillsätt sedan krämen med gelatin i den andra krämen. Hacka matjessillen och rör i den.

4. Häll blandningen på kavringsbottnen i formen. Ställ i kylen tills fyllningen har stelnat, ca 5 tim. Lossa sedan tårtan från formen och ställ den på ett serveringsfat.

5. Dekoration: Skär äggen i klyftor. Lägg dem och räkorna på tårtan. Klicka ut stenbitsrommen. Garnera med citronskivor och dill.

 

Läs mer:

Lyxa till helgen med läcker buffé!

Festlig smörgåstårta med lax

Pannkaksrulle med lax

 

Av Ellinor Varady

Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…