Annons

Annons

Bjud på läckra blåbärsgifflar!

Dela
(0)

BlåbärsgifflarLättbakat till kaffet – små söta gifflar med härlig fyllning av mandelmassa och blåbär.

Blåbärsgifflar
16 st
25 g jäst
2 dl mjölk (37°)
½ dl strösocker
1½ krm salt
1 äggula
6–6½ dl vetemjöl
100 g mjukt smör
½ tsk bakpulver
Fyllning
50 g smör
1 tsk strösocker
100 g mandelmassa
ca ½ dl blåbär (gärna frysta otinade)
Pensling & garnering
1 ägg
1½ dl florsocker
1½–2 tsk vatten
några droppar röd hushållsfärg
Ugn 225°

Annons

Gör så här
1. Smula ner jästen i en skål och lös upp den i den ljumma mjölken. Tillsätt socker, salt, äggula och ca hälften av mjölet.
2. Klicka i smöret och rör samman till en deg. Tillsätt resten av mjölet (spara lite till utbakningen) blandat med bakpulvret. Arbeta degen smidig och blank. Låt jäsa under duk ca 50 min.
3. Fyllning: Rör samman smör, socker och smulad eller riven mandelmassa.
4. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje del till en rundel (ca 28 cm i diam). Skär varje rundel i 8 snibbar.
5. Lägg en klick fyllning och några blåbär på varje snibb. Rulla samman till gifflar. Lägg dem på plåt med bakpapper. Låt jäsa under duk ca 40 min.
6. Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i 7–8 min.
7. Rör ihop florsocker, vatten och färg till en glasyr. Ringla glasyren över gifflarna.

Av Boel Ottmer Foto: Pontus Ferneman

Fler godsaker till fikastunden hittar du här:

Lättfixad limesockerkaka

Festlig kaka med kolasmak

Kalasfin kladdkaka med kokos och frukt

 


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…