Annons

Annons

Bjud på läcker äppelpaj!

Dela
(0)

Äppelpaj

Rosta gärna hasselnötterna lite lätt så blir smaken ännu godare.

Aprikosglaserad äppelpaj

12–14 bitar

4 dl vetemjöl

¾ dl florsocker

150 g smör

2 msk kallt vatten

Fyllning

100 g fint hackade hasselnötter

ca 2 msk honung

Annons

2–3 äpplen

1–2 msk smör

1–2 msk råsocker

Garnering

ca 2 msk aprikosmarmelad

vispgrädde el vaniljsås

Ugn 225º

 

Gör så här

1.Blanda snabbt samman mjöl, florsocker, smör och vatten till en deg. Använd gärna matberedare, men kör i så fall bara precis samman till en deg. Låt vila svalt ca 20 min.

2.Kavla eller tryck ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diam, gärna med löstagbar botten. Låt stå i kylen minst 20 min.

3.Förgrädda pajskalet mitt i ugnen, 5–10 min.

4.Fyllning: Fördela nötterna i pajskalet. Ringla över honung. Kärna ur äpplena och skär i tunna klyftor. Lägg dem ovanpå nötterna. Smält smöret och pensla det på äpplena och strö på råsocker.

5.Grädda mitt i ugnen, 15–20 min. Smält aprikosmarmeladen i en kastrull. Pensla äpplena med marmelad. Servera med lättvispad grädde eller vaniljsås.

Av: Boel Ottmer Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…