Annons

Annons

Bjud på god sommarmat!

Dela
(9)

Sparris- och räkpaj

Härlig paj med räkor, sparris och smakrik parmesanost. Kan serveras varm eller avsvalnad.

Lyxig sparris- & räkpaj

4-6 port

Deg

3 dl vetemjöl

150 g smör

2 msk kallt vatten

Fyllning

1 knippe grön sparris

Annons

500 g oskalade räkor

3 msk finklippt gräslök

Äggstanning

4 ägg

2 dl kesella

1 dl grädde

80 g röd rom

2–2½ dl riven parmesanost

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Garnering

räkor

citronskivor

dill

Ugn 225º

 

Gör så här

1. Deg: Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och kör tills en degboll bildas. Svep in degen i plast och låt den ligga i kylen ca 15 min. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diam. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.

2. Fyllning: Ansa sparrisen, bryt av basen och koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 1 min. Spola av i kallt vatten och låt rinna av. Ta undan hälften av stänglarna och dela resten i mindre bitar. Skala räkorna, lägg undan några till garnering.

3. Äggstanning: Vispa samman ägg, kesella, grädde, röd rom, ost, salt och peppar.

4. Fördela sparrisbitar, räkor och gräslök i det förgräddade pajskalet. Häll äggstanningen över, peta med en gaffel så att den rinner ner ordentligt. Placera ut de sparade sparrisstänglarna i pajen, se bild.

5. Grädda mitt i ugnen tills pajen stannat och fått fin färg, ca 40 min. Garnera vid serveringen med de sparade räkorna, citronskivor och dill.

Av Bitte E:son Forsberg Assistent: Linnea Ericsson Foto: Anders Norrsell


Läs mer om:

Dela
(9)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…