Annons

Annons

Midsommarbuffé – 9 läckra recept!

Rimmad kyckling med spenatpesto, frasig tomattarte, pepparrotssill och jordgubbskräm med marängglass... På vårt läckra midsommarbord finns det något för alla smaker. Flera av rätterna går dessutom att göra klara i förväg – så att alla kan njuta av festen! Hemmets matskribent Janet Gustavsson bjuder på sina bästa recept till en buffé för åtta personer.

Dela
(29)

bjud på midsommarbuffé

Crostini med jordgubbar

Crostini, små rostade baguettebitar, köper du i påse.
200 g färskost, t ex philadelhia-
1 dl riven parmesanost
2 msk rivet citronskal
20 st crostini, t ex Zeta
20 jordgubbar

Annons

 

Gör så här

Blanda färskost, parmesan och citronskal. Bred krämen på crostini och toppa med en jordgubbe på varje.

 

Crostini med jordgubbar

 

Inlagd sill med ingefära

Ingefära ger en frisk smak till sillen.
2 burkar inläggningssill à 420 g
1–2 morötter
2 salladslökar
Lag
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 dl ättiksprit, 12%
2 msk riven färsk ingefära
1 kvist rosmarin
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
Garnering
färsk rosmarin efter smak

 

Gör så här

1. Lag: Koka upp alla ingredienser, låt kallna.

2. Skär sillen i sneda bitar. Skala och skär morötterna i tunna stavar. Strimla lökarna, både det vita och gröna. Varva sill, morot och lök i en glasburk. Häll över lagen, ställ kallt 1 dygn.

3. Garnera med färsk rosmarin vid servering.

Inlagd sill med ingefära

 

Örtig pepparrotssill

En krämig sill som lätt blir en favorit!
2 pkt 5-minuterssill à 420 g
10 cm gurka
3 msk riven färsk pepparrot
1 citron
1 knippa dill
2 msk hackad gräslök
1 dl crème fraiche
2 msk majonnäs

Gör så här

1. Skär sillen i bitar. Skala och tärna gurkan. Skala och riv pepparroten. Tvätta och riv skalet från citronen, pressa ur 2 msk citronsaft. Hacka dillen och gräslöken.

2. Blanda gurka, pepparrot, citronskal, -saft, dill, gräslök, crème fraiche och majonnäs. Vänd ner sillen. Ställ kallt 1 dygn.

Örtig pepparrotssill

Potatissallad med dill & krasse

1 kg färskpotatis, gärna små potatisar
2 msk rapsolja
1 tsk flingsalt
10 cm purjolök
1 knippa dill
Dressing
4 msk rapsolja
2 msk vitvinsvinäger
2 krm salt
2 krm svartpeppar
Garnering
1 ask krasse
Ugn 225°

 

Gör så här

1. Skrubba potatisen och lägg på plåt med bakpapper. Ringla över rapsolja, strö över salt. Rosta i ugn ca 35 min, rör runt någon gång under tiden.

2. Skölj och strimla purjolöken, hacka dillen och blanda detta med potatisen.

3. Dressing: Blanda alla ingredienser och vänd ner i salladen.

4. Garnering: Klipp över krasse.

Potatissallad med dill och krasse

 

Rimmad kyckling

800 g kycklingfiléer
Saltlake
1 liter vatten
½ dl salt
1 kvist rosmarin
Glasyr
2 msk flytande honung
2 msk pressad citron
1 tsk paprikapulver
1 msk rapsolja
Ugn 175°

Gör så här
1. Saltlake: Koka upp vatten, salt och rosmarin, låt kallna. Lägg kycklingen i lagen och ställ kallt över natten.
2. Ta upp kycklingen, låt rinna av och lägg i smord ugnsfast form.
3. Glasyr: Rör samman alla ingredienser. Pensla kycklingen med glasyren. Tillaga i ugn tills köttsaften är klar ca 20 min.

rimmad kyckling

Spenatpesto

1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmesanost
200 g färsk bladspenat
1 dl pinjekärnor
½ dl olivolja

Gör så här

Finhacka vitlöken. Mixa vitlök, parmesan, spenat och pinjekärnor. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle och mixa till en sås. Smaka av med salt och peppar.

spenatpesto

Fläder- & vodkagravad lax

1 kg laxfilé med skinn
½ dl strösocker
½ dl salt
1 tsk stött svartpeppar
½ dl vodka
½ dl konc flädersaft
Senapssås
1 tsk citronsaft
2 tsk strösocker
½ tsk salt
2 msk hackad basilika
2 msk grovkornig senap, skånsk
1 dl rapsolja
Dekoration
fläderblom

 

Gör så här

1. Blanda socker, salt, peppar, vodka och flädersaft. Plocka bort alla ben från laxen. Gnid in laxens köttsida med blandningen.

2. Dela laxen mitt itu och lägg köttsidorna mot varandra. Lägg i plastpåse och ställ i kylskåpet 2 dygn. Vänd påsen några gånger under tiden.

3. Skiva upp laxen vid servering. Dekorera med fläderblommor.

4. Sås: Vispa samman alla ingredienser.

Fläder- och vodkagravad lax

Tarte med rostade tomater

1 pkt fryst smördeg, 400 g
5 tomater
2 msk olivolja
salt
1 knivsudd socker
200 g mozzarellaost
1 ägg
1 msk olivolja
Dekoration
10 färska basilikablad
Ugn 200° , 175°

 

Gör så här

1. Skiva tomaterna och lägg på plåt med bakpapper. Ringla över olja, krydda med salt och socker. Tillaga i ugn på 200 tills tomaterna är lätt karamelliserade i kanterna ca 20 min. Låt svalna.

2. Dela varje smördegsplatta mitt itu. Skär ett snitt som inte går helt igenom, ca två centimeter in från kanten. Lägg smördegsplattorna på ett bakpapper.

3. Skiva mozzarellan. Varva tomater och mozzarella på smördegen. Pensla kanten med vispat ägg. Ringla över olivolja, krydda med salt och peppar. Grädda i ugn, 175 15–20 min. Garnera med basilika innan servering.

Tarte med rostade tomater

 

Jordgubbskräm med marängglass

Kräm
2 liter jordgubbar
1 dl outspädd flädersaft
Glass
200 g vit choklad
4 ägg
½ dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl kesella
2 limer, skal & saft
2 dl lätt krossade maränger
Dekoration
färska jordgubbar
färsk citronmeliss

 

Gör så här

1. Glass: Hacka chokladen och smält över vattenbad. Dela äggen i vitor och gulor. Vispa äggulor och socker pösigt.

2. Vispa grädden lätt och vänd ner kesella, limeskal och -saft. Vänd ner maränger.

3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i glassmeten. Fördela i 8 portionsformar och ställ i frysen minst 4 tim.

4. Kräm: Mixa hälften av jordgubbarna till ett mos tillsammans med saften. Tärna resten av jordgubbarna och blanda med krämen, spara 8 till dekoration.

5. Lägg jordgubbskrämen i djupa tallrikar, lägg i en kula glass i varje tallrik. Dekorera med en jordgubbe och några citronmelissblad.

Jordgubbskräm med marängglass

 

Sommardrink

1 flaska vitt torrt vin, 75 cl
2 dl outspädd flädersaft el rabarbersaft
ev 1 dl vodka

 

Gör så här

Blanda samtliga ingredienser. Servera i glas med isbitar.

 

Citronsnaps

1 flaska Brännvin special, 70 cl
1 dl blad från citronmeliss
1 citron
ev 1 sockerbit

 

Gör så här

1. Lägg bladen i en glasburk och slå över brännvin så att de täcker bladen. Låt stå i 6 dagar.

2. Tvätta citronen och riv skalet, lägg det i burken. Låt stå ytterligare 1 dag.

3. Sila av och häll på resten av brännvinet. Lägg ev i en sockerbit. Häll upp i en glasflaska.

 

Buffén är beräknad för 8 personer

Läs mer!

Sommarens godaste sill – 7 läckra recept

Vårens läckraste buffé

Så beräknar du rätt mängd till festen

Marinerad fläskfilé

 

Av Janet Gustavsson Foto: Erik Karlsson


Läs mer om:

Dela
(29)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…