Annons

Annons

Behöver vi extra D-vitamin i vintermörkret?

Vi är beroende av solen för att kunna bilda D-vitamin. Så vad händer med oss under det mörka vinterhalvåret? Vi har pratat med experten Amra Osmancevic för att reda ut vad som gäller!

Dela
(0)

2
Visa bildspel

/
...
Visa mer

 

D-vitamin är egentligen ett sorts hormon som påverkar olika processer i kroppen. Bland annat behöver vi det för att ta upp kalcium i tarmen. Vid en brist känner kroppen av de låga kalciumhalterna i blodet och börjar laka ur skelettet för att höja nivåerna. Det är därför vitaminet ofta sätts i samband med benskörhet. Men en brist på D-vitamin kan orsaka andra sjukdomar, förklarar Amra Osmancevic, överläkare vid Hudkliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg:

Annons

– Forskningsresultat visar på ett klart samband mellan vitamin D och risken för att utveckla infektioner, flera cancerformer, samt psykiska och autoimmuna sjukdomar. Och en uttalad brist orsakar en urkalkning av skelettet, vilket leder till osteomalaci hos vuxna och rakit (engelska sjukan) hos barn.

Vilka är symtomen vid D-vitaminbrist?

– Diffusa smärttillstånd, gång- och koncentrationssvårigheter, nedstämdhet och irritation. Men också skelettvärk, muskelsvaghet och frakturer är tydliga symtom.

Solen är en viktig källa till D-vitamin, vitaminet bildas i vår hud med hjälp av UVB-strålar. Men dessa strålar finns bara mitt på dagen på sommaren, när solen lyser som starkast. Så hur får vi då i oss vitaminet under den mörka tiden av året?

– Eftersom vi inte kan bilda D-vitamin själva från oktober till mars är vår tillförsel av vitaminet helt beroende av det vi äter. Och då får vi vara noggranna med att antingen äta de rekommenderade doserna via kosten, vilket oftast är svårt, eller ta D-vitamintillskott.

Kost och tillskott alltså. Men det extra D-vitamin som bildas av solen under sommaren skulle ju kunna täcka en del av behovet under vinterhalvåret. Hur mycket D-vitamin kan kroppen lagra?

– Det beror på hur mycket vi har bildat under en sommar. D-vitamin är fettlöslig och lagras i kroppen, framförallt i fettväven med halveringstid upp till cirka 2 månader. Men det finns studier som visar att vinternivåerna är sammankopplade till de D-vitaminnivåer man nådde under föregående sommar.

Vilken effekt kan en solsemester på vintern ha?

– En sådan resa är ett bra sätt för att höja sina D-vitaminnivåer och undvika säsongvariationen och D-nivåsänkningen. Men man måste vara noga med att skydda sig i solen och smörja in sig ordentligt med solskyddsfaktor flera gånger per dag.

Påverkar inte solskyddet D-vitamintillverkningen?

– Jo, en solskyddsfaktor kan blockera UVB och därmed förhindra D-vitaminbildningen, men ett flertal studier visar att vi inte riktigt använder solskyddsmedel som man ska. Därför får vi oftast ändå den lilla dosen av UVB som behövs för D-vitaminproduktionen. Säkrast är att vara en kort stund i solen 15–20 minuter (för ljusa hudtyper och lite längre för mörkare hudtyper) och sedan använda solskydd och solcrème. Små barn skall alltid skyddas från solen.

 

 

 

 

Rekommenderad dagsdos:

* 10 mikrogram (µg) D-vitamin per dag för barn och vuxna. Gäller även gravida och ammande.

* 20 µg/dag för personer över 75 år.

Tillskott:

Barn under 2 år rekommenderas 10 µg/dag i form av D-droppar. Personer som av olika anledningar sällan vistas ute i solen eller måste undvika solen av medicinska skäl bör ta tillskott året om.

Källa: Livsmedelsverket

Bra källor

• Fet fisk. Gös innehåller 29 mikrogram (µg) D-vitamin per 100 gr, aborre 20 µg, lax 16 µg, makrill 14 µg och strömming och sill 12 µg.

• Mini-, lätt- och mellanmjölk, 2 dl innehåller cirka 1 µg.

• Margarin, cirka 1 µg per 10 gr.

• Ägg, cirka 1 µg per äggula.

Överdosera inte!

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som kan lagras i kroppen. För stora mängder kan leda till för höga nivåer av kalcium i blodet, i njurarna och njursvikt. Det gäller dock bara om du överdoserar med kosttillskott, du kan inte få i dig för höga mängder enbart via maten eller solen.

 

Läs mer: 

Kamma bort din värk 

Tröttheten tog över mitt liv 

Alla prover var bra men jag hade ingen ork

Nytt läkemedel ger hopp för personer med hjärntrötthet

 

Av Christina Mellberg

Foto: Shutterstock, Martin Gillstedt


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…