Annons

Annons

Bästa recepten för kräftskivan!

Den härliga kräfttiden är här! Duka upp till kräftskiva med de röda kloförsedda krabaterna, klassisk västerbottenspaj, mumsiga kantarellformar och fylld kyckling. Självklart bjuds det hemkryddad snaps till!

Dela
(0)

Kräftskiva

Vi har recept på allt gott du behöver till kräftskivan!

Ny kräftlag till frysta kräftor

Tina kräftorna långsamt, helst i kylskåp, tills de är halvtinade. Minska mängden salt om du föredrar mindre salta kräftor.

Till 2 kg kräftor

1 rejäl bunt krondill
2 liter vatten
1/2 dl salt
11/2 msk strösocker
1 dl mörkt öl

Annons

Gör så här

1. Plocka kronorna från dillen och skär stjälkarna i mindre bitar. Spara några fina kronor till dekoration.

2. Koka upp vattnet med salt, socker och öl. Sjud under omrörning tills sockret smält helt. Ta av från plattan och låt svalna.

3. Lägg de halvtinade kräftorna i lagen och låt stå över natten så att kräftorna tar till sig smaken ordentligt. Lägg upp på fat och garnera med dillkronor.

 

Mozzarella- och pestofylld kyckling.

Mozzarella- och pestofylld kyckling.

Mozzarella- och pestofylld kyckling

Saftig kyckling som kan ätas varm eller kall och förberedas i god tid.

6 port

6 kycklingfiléer
150–200 g mozzarellaost
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör

Röd pesto
2 dl god tomatpuré
3 vitlöksklyftor
1 kruka färsk basilika
1/2 dl grovriven parmesanost
1/2–1 dl olivolja

Garnering
basilikablad
ev sockerärter och halverade cocktailtomater

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Pesto: Kör alla ingredienser i matberedaren, tillsätt oljan sist och lite i taget till lagom konsistens.

2. Kyckling: Putsa och skär en längsgående ficka i kycklingfiléerna. Skiva mozzarellaosten och lägg i fickan tillsammans med 1/2–1 msk pesto. Fäst med en tandpetare, salta och peppra runt om kycklingen.

3. Stek filéerna runt om i smöret så att de får fin färg, de ska inte steka färdigt. Lägg över i en eldfast form och stek klara i ugn, till en innertemp på 72 , ca 25 min.

4. Dela filéerna på mitten och lägg på uppläggningsfat. Garnera med basilikablad och ev grönsaker.

 

 

Kall örtsås

God, snabblagad sås som passar till det mesta på buffébordet.

4 port

2 msk finklippt gräslök
2 msk finhackad basilika
1 msk finhackad rosmarin
3 dl gräddfil
1 msk fransk senap
1 citron, saften
1 tsk salt

Gör så här

Blanda kryddor, gräddfil och senap. Tillsätt citronsaft och salt.

 

Parmaskinka med rostad paprika och kapris.

Parmaskinka med rostad paprika och kapris.

Parmaskinka med rostad paprika och kapris

Vill du inte rosta paprikorna själv? Köp färdiggrillade på burk! Fatet kan förberedas, låt det stå svalt tills det är dags att servera.

6 port

500 g tunt skivad parmaskinka
4 röda paprikor
1 dl stora cocktailkapris el urkärnade oliver
25 g rucolasallad

Dressing
1 citron
2–3 msk kallt vatten
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm malen svart peppar
1/2 krm krossad rosépeppar

Garnering
kryddgrönt
hyvlad parmesanost

Ugn 250° eller grill

 

Gör så här

1. Rostade paprikor: Kärna ur och dela paprikorna i lagom stora bitar. Fördela på en bakpappersklädd plåt. Rosta mitt i ugnen tills skalet börjar bli svart och bubbligt. Ta ut bitarna och lägg dem i en plastpåse. Låt vila en stund och dra sedan bort skalet. Strimla paprikorna i lagom bitar.

2. Lägg upp parmaskinkan på ett stort fat. Fördela rostad paprika, kapris eller oliver och rucolasallad på skinkan.

3. Dressing: Tvätta citronen noga i ljummet vatten. Skala av det gula skalet med potatisskalare och finstrimla det. Pressa ut 2–3 msk citronsaft. Blanda skal och saft med vatten, olja och kryddor, häll över salladen. Garnera med kryddgrönt och parmesanost.

 

räkcocktail

Festlig räkcocktail.

Festlig räkcocktail

Fräsch och snabbgjord räkcocktail är alltid festligt!

6 port

500 g räkor med skal
2 dl små gröna ärter
2 salladslökar
10 cm gurka
1 avokado
1 dl strimlad huvudsallad

Sås
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
3 msk chilisås

Garnering
citronskivor
dillvippor

Gör så här

1. Skala räkorna. Tina ärterna. Ansa och strimla salladslöken. Skala, kärna ur och tärna gurkan. Dela, kärna ur och tärna avokadon. Strimla salladen.

2. Fördela samtliga ingredienser i glas eller skålar. Vi valde att placera räkorna överst.

3. Rör ihop såsen och klicka ner en klick i varje glas. Garnera med skivad citron och dillvippor.

 

Tomattoppad västerbottenspaj.

Tomattoppad västerbottenspaj.

Tomattoppad västerbottenspaj

Det klassiska kräfttillbehöret är här garnerat med örtiga tomater.

6 port

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning
4 dl riven västerbottensost

Äggstanning
3 ägg
3 dl vispgrädde
2 msk finhackad dill
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Garnering
250 g röda och orange cocktailtomater
basilika

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Pajdeg: Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta samman degen till en degboll. Svep in i plastfilm och låt vila i kylen ca 20 min.

2. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diam. Nagga skalet med en gaffel. Förgrädda ca 10 min mitt i ugnen.

3. Strö osten i det förgräddade skalet.

4. Äggstanning: Vispa ihop äggstanningen och häll den över pajfyllningen. Grädda mitt i ugnen ca 40 min, tills pajen stannat helt och fått fin färg.

5. Garnering: Vid servering, halvera tomaterna och toppa pajen med dem samt basilika.

 

Rostad rotfruktssallad

Rostad rotfruktssallad.

Rostad rotfruktssallad

Matig sallad som passar perfekt till det mesta på buffébordet.

6 port

1 kg färskpotatis
5 morötter
1 fänkål
1/2 dl finhackade örter
3 msk olivolja
flingsalt
150 g haricots verts

Garnering
örter

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Tvätta potatisen, halvera stora potatisar. Skala och dela morötterna i lagom stora bitar. Ansa och skär fånkålen rakt över i tunna skivor. Fördela potatis, fänkål och morötter i en bakpappersklädd långpanna.

2. Finhacka örterna och blanda med olivolja. Häll oljan över rotfrukterna, strö över flingsalt och vänd runt.

3. Rosta rotfrukterna mitt i ugnen ca 20 min, vänd om några gånger under tiden och kontrollera så att fänkålen inte får för mycket färg.

4. Koka haricots verts i lättsaltat vatten. Låt rinna av.

5. Blanda allt till en generös sallad och garnera med örter.

 

Parmesanrullade majskolvar.

Parmesanrullade majskolvar.

Parmesanrullade majskolvar

Här använder vi förkokt majskolv, den går betydligt snabbare att grilla än rå.

4 port

4 förkokta majskolvar
4 msk majonnäs
1 dl riven parmesanost
skal av 1 lime
150 g fetaost

 

Gör så här

1. Grilla eller stek majskolvarna. Pensla de varma majskolvarna med majonnäs.

2. Rulla majskolvarna i den rivna parmesanosten.

3. Riv limeskalet fint och smula fetaosten. Strö blandningen över majsen och servera direkt.

 

Kantarellmums.

Kantarellmums.

Kantarellmums

Utmärkt tilltugg som kan förberedas helt och ätas både varmt och kallt. Du behöver 15 aluminiumformar till tillagningen.

15 st

250 g riven lagrad ost, tex västerbottensost
2 msk klippt gräslök

Äggstanning
2 ägg
2–21/2 dl vispgrädde
1 krm svartpeppar

Topping
1 gul lök
200 g rensade kantareller
2 msk klippt gräslök
3 msk smör

Garnering
gräslök

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Pensla 15 aluminiumformar med flytande smör. Fördela osten och gräslök i formarna.

2. Äggstanning: Vispa ägg, grädde och peppar och häll över osten. Peta med en gaffel så att det fördelas jämnt. Grädda mitt i ugnen ca 20 min, tills allt stannat och fått fin färg.

3. Topping: Skala och finhacka löken. Stek tillsammans med kantareller och gräslök i smör tills toppingen är blank och smidig.

4. Toppa formarna med svampblandningen och garnera med gräslök.

 

Gräddig citronpannacotta.

Gräddig citronpannacotta.

Gräddig citronpannacotta

Dessert som kan förberedas redan dagen innan, men vänta med garneringen till serveringen. Vaniljstången kan uteslutas helt eller bytas ut mot lite vaniljsocker.

6 port

3 gelatinblad
skal av 11/2 citron
1 vaniljstång
7 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker

Garnering
11/2–2 dl hallon
mynta el citronmeliss

 

Gör så här

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min.

2. Tvätta citronerna i ljummet vatten och riv det yttersta gula skalet. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.

3. Lägg citronskal, vaniljfrön, vaniljstång, grädde och strösocker i en kastrull. Koka upp och rör om noga. Ta från värmen och plocka upp vaniljstången.

4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur all vätska. Rör ner i gräddblandningen.

5. Fördela i portionsglas eller skålar och låt stelna i kylen, minst 3–4 tim. Garnera vid servering.

 

Kryddsnaps

2 msk anisfrön
1 msk fänkålsfrön
1/2 msk kumminfrön
1 dl Brännvin special + mer att späda med

Gör så här:

1. Lägg kryddorna i en glasburk, häll över Brännvin special. Skruva på ett lock och låt vila i ca 1 vecka.

2. Sila av snapsen och späd med brännvin till önskad smak.

 

Pepparrotssnaps

75 g färsk pepparrot
350 ml Brännvin special

Gör så här:

1. Skala och skiva pepparroten. Lägg i en glasburk och häll spriten över. Täck över och låt stå över natten.

2. Sila och häll upp på flaska.

Dukningstips till kräftskivan

5 smarta dukningstips

1. Ta vad du har! Vi använde enkla glasburkar som vi satte värmeljus i och pyntade med rosmarinkvistar. Varje gäst fick också en egen skaldjurskniv.

2. Egna placeringskort gör du enkelt med lite grövre papper och en bit snöre.

3. Använd gärna loppisbestick, det skapar ett charmigt intryck.

4. Sätt många små flaskor på bordet istället för en stor. Det är både dekorativt och praktiskt.

5. Duka i starka färger! Det lyser upp i sommarkvällen.

 

Läs mer:

Kräftskivans bästa tillbehör

Gunillas läckra kräftcheesecake

4 kantarellrecept du inte vill missa 

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…