Annons

Annons

Banta med bröd – ny succémetod!

Trött på dieter som kräver att du skippar brödet? Nu kan du njuta av nybakat men ändå rasa i vikt. Vi ger dig recept på tre goda brödsorter som får dig att bli både mätt och slank!

Dela
(379)

banta-med-brod-tips

Inger gick ner 12 kilo med brödmetoden!

När Inger Rensvold, 57, beslutade sig för att gå ner i vikt ville hon hitta en metod som höll på lång sikt. Valet föll på en kurs hos norska kokboksförfattaren Inger Kløkstad. På kursen fick Inger lära sig att äta regelbundet, helst fyra gånger om dagen.

Annons

– Jag äter två skivor rågbröd med magert köttpålägg till frukost och detsamma till lunch. Och jag rostar alltid brödet först så att skivorna inte ska bli för torra.

Gilla Hemmets på Facebook

– Till middagen tar jag alltid extra mycket grönsaker. Och på sommaren äter jag massor av frukt och bär.

Den nya dieten har också gjort att Inger har fått bukt med sötsuget.

– Varje dag tar jag ett par matskedar kruskakli blandat med yoghurt, då försvinner suget efter godis och snacks helt. Kruskakli sväller i magen och ger lång mättnadskänsla.

Att röra på sig är också viktigt för Inger. I stället för att ta bilen har hon promenerat några kilometer varje dag. På så vis har hon fått regelbunden motion utan att behöva åka till gymmet.

Totalt har Inger gått ner 12 kilo med brödmetoden. Och hon känner sig friskare och starkare än någonsin. Dessutom har även hennes man börjat äta samma kost.

– Vi äter mycket sundare än förr och mår så mycket bättre båda två. Nu hoppas vi på att få många fina år tillsammans med barnbarnen!

 

3 nyttiga bröd som får dig att rasa i vikt

recept-nyttigt-brod-i-langpanna

Grovt bröd som du bakar i långpanna.

1. Grova långpannerutor

Baka ut degen till rutor eller bullar – lika gott vilket som.

ca 15 st

200 g vetemjöl (3,3 dl)
200 g grahamsmjöl (3,3 dl)
200 g havregryn (5,7 dl)
50 g kruskakli (21/2 dl)
1 tsk salt
½ dl hela linfrön
½ dl solrosfrön
50 g jäst
5–6 dl vatten
2 msk rapsolja

Ugn 200°

Gör så här

1. Blanda de torra ingredienserna. Värm vattnet till 37 ° och lös upp jästen i lite av det. Tillsätt resten av vattnet och oljan. Arbeta in de torra ingredienserna. Arbeta degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek (ca 30 min).

2. Bred ut degen på en plåt (30×40 cm) med bakpapper. Markera rutor i degen med en pizzaskärare eller vass kniv. Du kan också baka ut den till bullar. Låt jäsa under bakduk 10–15 min.

3. Grädda i mitten av ugnen 10–15 min.

 

recept-nyttigt-kesobrod

Det här kesobrödet innehåller få kolhydrater och är superlätt att baka.

2. Lättbakat kesobröd

”Lågkolhydratbröd” som kan göras glutenfritt om du byter kruskakli mot fibrex.

1 bröd, 20–30 skivor

250 g keso
5 ägg
½ dl rapsolja
3 tsk bakpulver
2 tsk salt
3 tsk fiberhusk
50 g kruskakli (om du inte tål gluten, använd 50 g fibrex) (ca 21/2 dl)
50 g hela linfrön (ca 3/4 dl)
40 g solrosfrön (ca 1/2 dl)
40 g sesamfrön (drygt 1 dl)
30 g hackade valnötter
(ca 3/4 dl)

Ugn 180°, 150°, 180°

 

Gör så här

1. Blanda keso, ägg och rapsolja med en mixer. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt stå i 10 min så att fiberhusken sväller.

2. Lägg bakpapper i en bakform som rymmer ca 1½ liter. Häll i degen.

3. Grädda i 180° varm ugn ca 30 min. Sänk temperaturen till 150° och grädda ytterligare 30 min. Ta ut brödet ur formen. Höj värmen till 180° och grädda ytterligare ca 20 min.

 

recept-nyttigt-ragbrod

Mättande rågbröd som blir riktigt saftigt.

3. Saftigt rågbröd

Saftigt och gott bröd med mycket kli och frön. Vi använde fint grahamsmjöl från Änglamark i receptet.

3 bröd (i 2-litersformar)

1,3 kg grahamsmjöl (fint)
200 g fint rågmjöl (knappt 4 dl)
200 g vetekross (knappt 3 dl)
2 tsk salt
9 dl kruskakli
1 dl hela linfrön
1 dl solrosfrön
75 g jäst
1,8–2 liter vatten

Ugn 220°

 

Gör så här

1. Blanda alla de torra ingredienserna. Lös upp jästen i lite av vattnet (direkt från kranen). Tillsätt det mesta av det resterande vattnet. Ta i den torra blandningen och arbeta degen väl. Den ska vara lös. Tillsätt ev mer vatten.

2. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 tim. Slå ner degen med handen (mjölad) och fördela den i 3 smorda 2-litersformar. Låt ev efterjäsa en liten stund, men inte längre än upp till kanten på formen.

3. Grädda i nedre delen av ugnen i knappt 1 tim.

 

Så äter Inger för att gå ner i vikt:

Frukost:
● 2 skivor hembakat rågbröd med magert pålägg, t ex mager ost, rökt skinka eller kalkon.
● Kaffe/te.
● 1 glas mjölk eller juice.

Lunch:
● 2 skivor hembakat rågbröd med magert pålägg.

Middag:
● 200 g lättsaltad torsk.
● 2 medelstora potatisar.
● Kokta eller rårivna morötter, här kan du äta så många du vill.
● Lite smält smör.

Kvällsmat:
● 1 skiva hembakat rågbröd med magert pålägg.

Mellanmål:
● 3 frukter. (1 dl bär motsvarar 1 frukt.)
● 1–2 dl lättyoghurt. (Dricker du mjölk till frukost äter du bara 1 dl yoghurt.)

 

Läs mer:

5 maträtter du kan göra lite nyttigare genom att byta ut 1 ingrediens

Kaloriberäknade recept för HELA veckan

Så äter du rätt mat för rätt ålder

 

Av Lars O Gulbrandsen, Boel Ottmer (recept)
Övers och bearb: Jenny Worne
Foto: Pontus Ferneman (recept), Lars O Gulbrandsen samt privat


Läs mer om:

Dela
(379)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…