Annons

Annons

Baka till helgens fikastund!

Dela
(0)

Äpplen är goda i sig själva, men omvandlade till bakverk är de helt ljuvliga! Så – baka och njut!

Klassisk äppelkaka

Servera gärna kakan med lite grädde, vaniljvisp eller glass!

8 bitar

100 g smör

1 ägg

Annons

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

3 tsk vaniljsocker

Fyllning

3 äpplen

2 msk strösocker

2 tsk nystött kardemumma

Garnering

pärlsocker

kryddgrönt

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner det i smeten. Tillsätt smöret. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diam.

2. Fyllning: Kärna ur och klyfta äpplena. Blanda klyftorna med socker och kardemumma. Lägg ner klyftorna i ett fint mönster. Grädda mitt i ugnen 35–40 min. Känn med sticka att kakan är klar.

3. Garnering: Dekorera kakan med lite pärlsocker och något kryddgrönt, t ex citronmeliss.

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…