Annons

Annons

Baka till adventskaffet!

Dela
(0)

På söndag tänder vi tredje ljuset – och bjuder på en fin chokladglaserad kaka till kaffet. Fikon som legat och dragit i portvin gör den här kakan till något alldeles extra. Den håller sig fint i minst en vecka men går även att frysa utan garnering.

Annons

Chokladglaserad fikonkaka

16–18 skivor

200 g torkade fikon

2 dl portvin

175 g mjukt smör

21/2 dl strösocker

1/2 dl honung

4 ägg

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

11/2 tsk kanel

100 g vit choklad

50 g sötmandel

Glasyr

3/4 dl vispgrädde

25 g mjukt smör

1 msk honung

50 g mörk choklad

Ev garnering

färska fikon, granatäpple

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Skär fikonen i strimlor. Lägg dem i en burk. Häll portvin över och sätt på ett lock. Låt stå och dra minst 4 tim, gärna över natten.

2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt honung och äggen, ett i taget, under kraftig omrörning.

3. Blanda mjölet med bakpulver, kanel, hackad vit choklad och hackad sötmandel. Rör ner det i smeten tillsammans med fikonen och portvinet.

4. Häll smeten i en smord och bröad 11/2-litersform. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt svalna.

5. Glasyr: Låt grädden koka upp. Ta i smöret och honungen. Hacka chokladen och tillsätt även den. Rör om så att det blir en slät glasyr. Häll den på kakan. Låt stelna. Garnera ev med fikon och granatäppelkärnor.

Foto: Ann-Charlotte Fägerlind


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…