Annons

Annons

Baka läcker äppelkaka!

Dela
(0)

Äppelkaka

Njut denna uppochnervända äppelkaka med lite lättvispad grädde eller glass.

Upside down-äppelkaka

ca 12 bitar

2 stora äpplen

½ dl farinsocker

½ dl rörsocker

1½ krm malen kanel

25 g smör

3 ägg

3 dl strösocker

Annons

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Garnering

ev kolasås

lingon

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Bryn äppelklyftorna tillsammans med farin, rörsocker och kanel i smöret så att de får fin färg.

2. Lägg äpplena i botten på en smord och bröad form, ca 24 cm i diam, med löstagbar botten. Eller använd en stekpanna med raka höga kanter som äpplena bryns i.

3. Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i smeten. Häll smeten över äpplena. Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 min.

4. Låt kakan svalna något innan den vänds uppochner på ett uppläggningsfat så att äpplena kommer uppåt.

5. Garnering: Ringla ev över kolasås och strö på lingon. Servera kakan ljummen tillsammans med vaniljglass eller vispad grädde.

Tips! Använder du en form med löstagbar botten? Klä den gärna utvändigt med aluminiumfolie för att undvika att smeten rinner ut i ugnen!

Av Boel Ottmer Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…