Annons

Annons

Baka Gunillas danska rågbröd!

Till höger på bilden ser du ett danskt rågbröd som är både gott och nyttigt och som du inte kan misslyckas med. Det är dessutom relativt snabbgjort för att vara ett danskt rågbröd, där skållningen ofta behöver ligga i blöt över natten, men här är det bara en timme som krävs, och under den tiden hinner du baka kavringen som ligger bredvid. Baka det danska rågbrödet dagen innan det ska ätas så blir det bäst. Det passar perfekt till sill. Själv bakar jag det alltid till påsk, midsommar och jul. Recept på de båda bröden får du här!

Dela
(0)

Baka danskt rågbröd till påsksillen

Danskt rågbröd till höger, som du får recept på här nedan, och en lättbakad kavring till vänster, som du får recept på om du KLICKAR HÄR!

Det här behöver du till 1 danskt rågbröd:

Jäst: 25 gram

Öl (gärna Porter): 2,5 dl

Annons

Honung (eller sirap): 3/4 dl

Rågmjöl, grovt: 5 dl (275 gr)

Vetemjöl (gärna Vetemjöl Special): 2,5 dl (150 gr)

(Skållningen)

Rågkross: 2 dl

Solroskärnor: 2 dl

Linfrön, hela eller krossade: 1/2 dl

Anis, hel: 1 msk

Fänkål, hel: 1 msk

Salt: 1 msk

Vatten, kokande: 3 dl

Gör så här:

1.  Stöt kryddorna i en mortel.

2.  Blanda samman alla torra ingredienser till skållningen i en bunke.

3.  Koka upp vattnet och slå det på skållningen. Rör om, lägg över plastfolie och ställ åt sidan 1 timme.

4.  Efter 1 timme: Häll ölet i degblandarens bunke och smula ner jästen när skållningen är klar. Rör ner honungen/sirapen.

5.  Häll skållningen över jästblandningen och rör om.

6.  Rör ner rågmjölet och vetemjölet. Kör degblandaren ca 10 min.

7.  Fukta ett bakplåtspapper och klä en 1,5 liters brödform (eller smöra och mjöla formen med grovt rågmjöl).

8.  Häll degen i formen. Pensla den med vatten och strö grovt rågmjöl över. Lägg över plastfolie och låt brödet jäsa 30 min.

9.  Sätt ugnen på 250 grader.

10. Kör in formen på den nedersta falsen och sänk ugnstemperaturen till 200 grader.

11. Baka brödet ca 90 min (mät gärna att brödets temperatur är 98 grader, då är det klart).

12. Tag ut formen ur ugnen och ställ den på ett galler. Låt brödet stå kvar i formen ca 5 min. Låt det sedan svalna under bakduk. När brödet är ljummet kan du packa in det i plastfolie om du vill ha en mjuk skorpa.

GLAD PÅSK!

KLICKA HÄR om du vill ha recept på mitt GI-bröd med massor av nyttigheter!

KLICKA HÄR om du vill ha recept på mitt lättbakade lingongrova med kanel!

KLICKA HÄR om du vill ha recept på min läckra blåbärslimpa med vanilj!

KLICKA HÄR om du vill ha recept på mitt goda valnötsbröd i långpanna!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…