Annons

Annons

Baka gott vetebröd med äppelfyllning!

Äppellängd med mandelmassa

Syrligt äppelgott och sött av mandelmassa. Enkla längder med proffsig smak!

Äppellängder med mandelmassa

2 längder

100 g smör

2 dl mjölk

25 g jäst för söta degar

1 krm salt

1 dl rörsocker

4 äggulor

ca 7 dl (420 g) vetemjöl

Annons

Fyllning

150 g mandelmassa

50 g mjukt smör

600 g äpple

2 tsk malen kanel

Garnering

1 ägg

pärlsocker

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Smält smöret. Tillsätt mjölk, ställ i vattenbad och låt svalna till 37°. Smula jästen i en bunke och häll på degspadet. Vispa ut jästen.

2. Tillsätt salt, socker, äggulor och mjöl. Arbeta degen ca 5 min med maskin eller elvispens degkrokar. Degen ska bli blank och släppa bunkens kant. Pudra över mjöl, täck med plastpåse och låt jäsa 30 min.

3. Fyllning: Riv mandelmassan grovt. Blanda med smöret. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt.

4. Strö mjöl på bakbordet och kavla ut degen 35×50 cm. Dela den på mitten. Fördela mandelmassan på hälften av varje degplatta. Lägg äppelskivor ovanpå och pudra med kanel. Vik över den andra deghalvan och tryck till kanterna.

5. Lägg längderna på en plåt med bakpapper. Skär sneda snitt med en vass kniv och låt jäsa ytterligare 20 min.

6. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda på nedersta falsen till fin färg, ca 20 min. Låt kallna på galler.

Av Eva Boström Foto: Hanneke Bonthuis

Läs också:

Dela
(0)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…