Annons

Annons

Baka gott till frukosten!

Dela
(0)

Bröd & bullar

Inget går upp mot hembakat bröd! Sätt guldkant på frukoststunden med saftiga morotsbullar och härligt hasselnötsbröd!

Lättbakade frukostbullar

Härliga bullar som blir extra saftiga tack vare rivna morötter.

Annons

ca 20 st

50 g jäst

5 dl mjölk

3 dl fint rivna morötter

21/2 msk olja

11/2 tsk salt

31/2 dl havrekli

1 dl sesamfrön

ca 10 dl vetemjöl

Garnering

havrekli

sesamfrön

Ugn 225°

Gör så här

1. Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37°. Lös upp jästen i mjölken.

2. Tillsätt morötter, olja, salt, havrekli, sesamfrön och det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen.

3. Arbeta degen smidig och blank. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, minst 30 min.

4. Forma bullar av degen. Lägg dem på plåtar med bakpapper. Låt jäsa ca 30 min.

5. Garnering: Pensla bullarna med vatten. Strö på havrekli och sesamfrön. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.

 

Hasselnötsbröd

Ljuvlig smak av rostade hasselnötter har det här brödet. Rosta nötterna i torr stekpanna på svag värme.

2 st

25 g jäst

5 dl vatten

1 dl mjölk

11/2 tsk salt

11/2 msk honung

6 dl rågsikt

71/2–8 dl vetemjöl special

100 grovhackade rostade hasselnötter

Ugn 250°, 200°

 

Gör så här

1. Smula ner jästen i en skål. Blanda vatten och mjölk, värm till rumstemperatur. Rör ut jästen med lite av degspadet, tillsätt sedan resten.

2. Ta i salt, honung, rågsikt och det mesta av vetemjölet.

3. Arbeta samman till en lös och smidig deg. Blanda i nötterna (spara lite till garnering). Låt jäsa under duk i 1–11/2 tim.

4. Forma till bröd med hjälp av ganska mycket mjöl. Garnera bröden med nötter, tryck till dem lite lätt. Lägg bröden på plåt

eller plåtar med bakpapper. Låt jäsa under duk 25–30 min.

5. Ställ in i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 200°. Grädda i ca 30 min.

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…