Annons

Annons

Bacon- och paprikapaj i långpanna

Paj i långpanna är perfekt när du väntar många gäster! Här en variant med härlig fyllning av bacon, paprika och purjolök.

Dela
(0)

Bacon- och paprikapaj i långpanna

16–18 port

Deg
9–91/2 dl vetemjöl
375 g smör
ca 8 msk kallt vatten

Äggstanning
8 ägg
4 dl kesella
3 dl grädde
2 dl riven lagrad ost
2 dl riven mozzarellaost
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl valfria finhackade örter, t ex persilja, basilika, oregano

Annons

Fyllning
1 purjolök
3 paprikor i valfria färger
2 msk smör
3 pkt bacon à 140 g
2–3 msk smör

Garnering
200 g cocktailtomater på kvist
ev kryddgrönt

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Deg: Blanda mjöl och smör, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en degboll. Svep in bollen i plastfilm och låt vila svalt i 20 min.

2. Tryck eller kavla ut degen i en smord eller bakpappersklädd långpanna, ca 30×40 cm. Nagga pajskalet, både botten och kant, med en gaffel. Förgrädda skalet mitt i ugnen, ca 10 min.

3. Äggstanning: Vispa samman alla ingredienser. Tillsätt örterna sist.

4. Fyllning: Ansa och strimla purjolöken. Kärna ur och tärna två av paprikorna. Fräs lök och paprikatärningar blankt och smidigt i smöret utan att det tar färg. Kärna ur och skiva den tredje paprikan i ringar.

5. Strimla ett paket bacon och stek i lite smör så att det får färg. Låt rinna av på hushållspapper. Stek övriga två paket bacon i hela skivor i lite smör så att de får färg, 3–4 min. Låt rinna av på hushållspapper.

6. Häll halva mängden äggstanning i pajskalet. Fördela lök- och paprikafräset och det strimlade baconet i det förgräddade pajskalet. Häll resten av äggstanningen över, peta med en gaffel så att äggstanningen rinner ner ordentligt i fyllningen. Lägg på paprikaringarna.

7. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 25 min. Ta ut pajen och tryck försiktigt ner baconskivorna i pajen. Lägg tomatkvistarna på pajen. Grädda pajen vidare i ca 20 min tills den stannat helt och fått gyllenbrun yta. Känn med en sticka att den är klar.

 

Läs mer

Quiche med kyckling och bacon

Baconlindad kycklingfilé

Färskpotatispaj med timjan

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…