Annons

Annons

Årets dessertmästare Jimmy bjuder på sitt segerrecept!

Det var 29-årige Jimmy Brorsson som blev Årets Dessertmästare 2016. Jimmy segrade med den överraskande finaldesserten pastadessert med smaker av citron, äpple och rosmarin. Här bjuder han på hela receptet!

Annons
Jimmy Brorsson, Dessertmästaren, tv

Jimmy Brorsson hyllades sedan han blivit Årets Dessertmästare 2016.

Grattis Skåne och grattis Trelleborg! För fjärde gången i följd har Årets Dessertmästare kommit från vårt sydligaste landskap – i år var det Jimmy Brorsson från Trelleborg som tog hem segern. På onsdagskvällen korades segraren efter en tuff finalkamp i TV.

– Jag är en kock med problemlösning som specialitet säger 29-årige Jimmy själv.  Till vardags jobbar han  på Falsterbo golfrestaurang – där det inte finns några desserter på den dagliga menyn.

– Det känns skönt att försvara titeln för Skånes räkning! Det är tradition. Och vilken egoboost! Det var otroligt kul att se vad man klarade att leverera, jag är faktiskt lite imponerad själv, sa Jimmy efter segern.

Jimmys överraskande pastadessert med smaker av citron, äpple och rosmarin gav honom till sist titeln Dessertmästare 2016.

För den som har tid och ett brinnande mat intresse bjuder Jimmy här på receptet till sin segerdessert:

 

Dessertmästaren Jimmys vinnande dessert:

Bryntsmör- och rosmaringlass med äppelrökt karamell, äppelsfär, bitter citrontortellini och ugnsbakad äppelkräm:

Glass

200 gram smör
400 gram grädde
250 gram mjölk
160 gram äggula
180 gram farin
2 kvistar rosmarin

Bryn smöret och låt svalna till 80 grader. Koka mjölk och grädde med rosmarin och låt sedan svalna. Vispa ägg och socker och blanda med mjölk och grädden, värm till 84 grader.
Blanda med smöret och sila av. Kör i glassmaskin.

Pastadeg

2 ägg
2 dl durum
2 dl vetemjöl
1,5 msk olja

Blanda samman ingredienserna i en blandare och lägg degen i kylen.

Citronfyllning

1 citron
1 dl socker
3 dl vatten

Dela ner citronen med skal och allt och koka med socker och vatten till 106 grader. Mixa slät och sila.

100 gram mascarpone
100 gram smält vit choklad
100 gram av citronpurén

Smaka upp med florsocker

Tortellini

Kavla ut pastadegen i pastamaskin och stansa ut cirklar. Spritsa lite fyllning i mitten och pensla med ägg på kanterna. Vik ihop tortellinisarna.

Pastavatten

1 l vatten
3 dl socker
5 limeblad
Saft och skal av en citron.

Yoghurtsfär med äppelskal

1/2 l flaskvatten
1,75 gram alginate
100 gram ekologisk yoghurt
2 dl äppelmust

Mixa vatten och alginate och låt stå tills bubblorna försvunnit. Lägg sedan i skedar av yoghurten i alginblandningen och fiska upp efter ett par sekunder och lägg över i äppelmusten.

Yoghurt och äppelpannacotta

1 dl äppelpuré 20 gram socker 1 gelatinblad

1 dl yoghurt

Lägg gelatin i blöt. Smält socker och äppelpuré och smält ner gelatin. Blanda ner yoghurt och häll upp i formar.

Bakad äppelpuré

4 äpplen
1 dl råsocker
1 dl cider
1 dl äppelmust
Citronsaft från 1/2 citron Vaniljfrön från 1/2 vaniljstång

Kärna ur äpplen och hugg ner i bitar. Lägg alla ingredienser i en kastrull med lock och sätt i ugnen på 165 grader i 1 timme. Tag ut och mixa.

Rostad havre

2 dl havre
1 dl socker
50 gram smör

Rosta havre i stekpanna, tillsätt smör och socker och karamellisera. Svalna av på papper.

Äppelträdrökt karamell

1 dl socker
1/2 dl vatten
5 gram citronsaft
1/2 dl mascarpone
1 gelatinblad
Äppleträdspån

Koka socker, vatten och citron till 170 grader. Kyl av till 100 grader och blanda med mascarpone och gelatin. Täck kastrullen med plast och skicka in äppelrök med rökpistol. Rök 2 – 3 gånger och kyl sedan ner karamellen.

Råmarinerat äpple

2 äpplen
1/2 dl flor
1 msk cider
1 msk äppeljuice
juice från 1/2 citron

Gör kulor med ett kuljärn av äpplet. Lägg i en vakuumpåse med övriga ingredienser och slut påsen. Låt dra minst en timme.

Smörstekt rosmarin

50 gram smör
1/2 dl plockad rosmarin

Bryn smöret och lägg ner rosmarinen ca 20 sekunder. Tag upp och lägg på papper. Spara smöret att svinga pastan i innan servering.

 

Jimmy Brorsson - Årets Dessertmästare 2016. Bild: Kanal 5 Jimmy Brorsson – Årets Dessertmästare 2016.

 

Läs mer:

Anders Bagge om sitt liv som husse

Anna-Klara blev kär i tv-pastorn David

Jonas Hallberg: Tony Irving kallade mig lat!

 

Text: Maud Holmberg Klyft

Foto: Kanal 5

Läs också:

Dela
(90)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…