Annons

Annons

Äppeltoscakaka

Saftig äppelkaka med knäckigt toscatäcke, en riktig favorit!

Dela
(38)

Äppeltoscakaka

8–10 bitar

150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1/2 citron, rivet skal
1/2 dl vatten
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 äpplen
3 msk strösocker
2 msk kanel

Toscasmet
50 g smör
75 g mandelspån
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Annons

Garnering
kryddgrönt

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Smörj och bröa en form, gärna med avtagbar kant, ca 24 cm i diam. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa efter hand. Smaksätt med rivet citronskal. Tillsätt vatten och rör om.

2. Blanda vetemjöl och bakpulver, sikta ner i smeten och rör om.

3. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda socker och kanel och vänd klyftorna i blandningen.

4. Häll blandningen i formen och stick ner klyftorna. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Förbered under tiden toscasmeten.

5. Toscasmet: Smält smöret i en kastrull. Vänd ner mandelspån, socker, vetemjöl och mjölk. Värm samman försiktigt under omrörning tills blandningen börjar tjockna. Ta av kastrullen från plattan.

6. Bred ut toscasmeten över kakan, med t ex en slickepott. Grädda kakan i ytterligare 10 min, nu lite högre upp i ugnen och tills glasyren får fin färg. Låt svalna.

 

Läs mer

Tigerkaka i långpanna

Saftig äppelkaka med kardemumma

Snabba äppelrutor i långpanna

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell


Läs mer om:

Dela
(38)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…