Annons

Annons

Äppelpaj med mandelmassa och punsch

Mandelmassa och punsch sätter smak på den här ljuvliga äppelkakan. Vi använde en avlång form ca 34x10 cm och tre portionsformar à 7 cm i diameter till receptet.

Dela
(20)

Äppelpaj med mandelmassa och punsch

4 dl vetemjöl
½ dl strösocker
125 g kallt smör
1 ägg

Fyllning
75 g smör
150 g mandelmassa
1½ msk vetemjöl
1 ägg
1½-2 msk punsch
ca 2 äpplen
½-1 tsk strösocker

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Blanda mjöl, socker, smör och ägg till en smulig deg. Låt vila eller tryck ut det mesta av degen i en eller flera formar (gärna med löstagbar botten). Låt stå i kylen i minst 1 timme.

Annons

2. Fyllning: Smält smöret och låt svalna. Riv mandelmassan och blanda med smör och mjöl till en slät smet. Rör ner ägget och punschen.

3. Bred smeten i pajskalet. Lägg på skurna äppelskivor. Strö sockret över.

4. Grädda pajen mitt i ugnen i 30–35 min.

 

Höj glansen!

1 msk smält äppelgelé penslad på äpplena strax före servering ger extra glans.

 

Läs mer

5 saker du kan göra med äpplen

Ljuvlig äppelkaka i långpanna

Höstens 5 bästa äppelkakor

Äppelkaka med tosca

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(20)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…