Annons

Annons

Äppelgrottor med valnötter

Dela
(0)

 

Den här veckan bjuder vi på stora härligt saftiga vetebullar fyllda med äppelmos. Försvinnande goda och går utmärkt att frysa in – om det skulle bli några över…  

ca 40 st
50 g jäst
4 dl mjölk (rumstemp)
1½ dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
12½–13 dl vetemjöl special
150 g smör, mjukt
Fyllning
25 g smör, mjukt
3/4 msk farinsocker
½ dl grovhackade valnötter 
3/4 dl äppelmos
Pensling & garnering
20 hela valnötter
1 ägg
florsocker
Ugn 225°

Annons

Gör så här
1.
Smula ner jästen i en skål. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt socker, salt, ägg och ca 1 liter av mjölet. Blanda samman. Klicka i det riktigt mjuka smöret och blanda till en deg. Tillsätt det mesta av det resterande mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk i minst 1 timme.
2. Fyllning: Rör ihop fyllningen. Rulla bullar. Sätt dem på en plåt med bakpapper.
3. Pensling & garnering: Gör en fördjupning i varje bulle. Klicka i fyllning. Halvera valnötterna och lägg en valnötshalva på varje. Låt jäsa under duk 30–40 min. Pensla med lätt uppvispat ägg.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 8 min.
5. Pudra gärna över lite florsocker strax före serveringen.


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…