Annons

Annons

Apelsinsockerkaka med kolaglasyr

Apelsinsockerkaka är aldrig fel! Följ vårt klassiska recept och njut av en saftig, mjuk kaka som passar perfekt till julfikat.

Annons

sockerkaka med apelsin

ca 14 bitar

150 g smör, mjukt
2½ dl strösocker
3 ägg
3½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl filmjölk
rivet skal av 1–1½ apelsin
½ dl pressad apelsinsaft

Garnering
½ burk (ca 200 g) karamelliserad mjölk
ca 100 g mörk choklad
½ msk smör, mjukt

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.

2. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten växelvis med filmjölken. Tillsätt apelsinskal och -saft. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1½ liter.

3. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 50 min. Låt svalna.

4. Garnering: Rör den karamelliserade mjölken slät. Fördela den på kakan. Smält chokladen. Klicka i smöret och rör om till en slät kräm. Ringla den på kakan.

Tips! Servera gärna apelsinsockerkakan med en klick lättvispad grädde.

 

Läs mer:

Chokladsockerkaka med gräddkola

Sockerkaka med smak av citron

Extra saftig sockerkaka

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman

Läs också:

Dela
(411)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…