Annons

Annons

Apelsinkyckling och gräddkokta rotfrukter

Rosmarin, timjan och apelsin – smakerna är många och goda i denna extra krämiga gratäng med baconlindad kycklingfilé!

Apelsinkyckling & gräddkokta rotfrukter

4 port

1 kg blandade rotfrukter (morötter, kålrot, potatis, persiljerötter, sötpotatis och palsternackor)
1 gul lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk finhackad rosmarin
1 msk finhackad timjan
2 msk finhackad persilja
5 dl vispgrädde
4 kycklingfiléer
50 g färskost, t ex philadelphia
1 apelsin (8 klyftor)
140 g skivat bacon
2 msk smör
1 dl riven lagrad ost
1 kvist cocktailtomater

Annons

Garnering
rosmarin
hinnfria apelsinklyftor

Ugn 225° 

 

Gör så här

1. Skala och dela samtliga rotfrukter i mindre bitar. Skala och skiva löken tunt. Blanda rotfrukter, lök, kryddor samt grädde i en rymlig kastrull. Låt blandningen koka upp, rör ofta och låt blandningen därefter sjuda på svag värme i ca 25 min. Fördela blandningen i en smord ugnsform.

2. Putsa kycklingen och skär ett snitt i varje filé. Fördela färskosten i fickan. Skär ut hinnfria apelsinklyftor ur apelsinen och placera två klyftor i varje ficka. Linda bacon runt kycklingen, fäst ev med tandpetare.

3. Bryn kycklingen runt om i smör stekpanna. Placera kycklingen ovanpå de gräddkokta rotfrukterna och strö över ost. Gratinera mitt i ugnen ca 15 min. Ta ut och lägg på en kvist cocktailtomater, ställ in i ugnen ca 10 min till. Kontrollera att kycklingen är genomstekt.

4. Garnera med rosmarin samt hinnfria apelsinklyftor. Servera gärna en yoghurtröra med lite flytande honung, mosad fetaost och pressad apelsin till kycklingen.

 

Läs mer:

Laga läcker lasagne

Lövbiffsgratäng med paprika

Oxrullader i gräddsås

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell

Läs också:

Dela
(7)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…