Annons

Annons

Äntligen slipper jag dölja mina åderbråck!

Var tredje svensk drabbas av åderbråck, men nya metoder kan ge snabb hjälp. Cecilia Schönmeier har en gång för alla blivit kvitt sitt bubbliga blåaktiga ben...

Dela
(0)

Åderbråckscase

Cecilia Schönmeier laddar inför dagens löprunda – i shorts.

För 1,5 år sedan bestämde Cecilia sig, åderbråcket skulle bort. Ett val hon inte ångrar, även om det blev dyrt.

—Det var värt vartenda öre, säger hon. Nu kan jag se fram emot sommaren med shorts och bara ben igen.

Annons

Cecilia Schönmeier, 51, i Huddinge, började få åderbråck redan efter barnens födelse för cirka 20 år sedan. Att problemen uppstod så tidigt hade troligtvis med ärftlighet att göra eftersom hennes pappa, som nu är 84, också har åderbråck.

Det började lite smygande men allteftersom åren gick blev ådrorna på högerbenet allt större, bubbligare och blåare.

—Till slut syntes det genom strumpbyxorna och det var väldigt besvärande, säger Cecilia. Jag tyckte att alla tittade. Dessutom springer jag mycket och det kändes inte bra att springa i shorts.

Vår och sommar kändes inte roligt alls. Cecilia dolde benen under långa kjolar och valde kjolar som var lite längre bak än fram, när det var modernt. Hon hade funderat på behandling ett tag, två orsaker gjorde att hon bestämde sig. Det ena var en bekant som berättade om sin åderbråcksbehandling på Facebook. Kan hon kan jag, tänkte Cecilia, men visste inte riktigt vart hon skulle vända sig. Strax därefter hittade hon en annons för Venous Centre i en lokaltidning och bitarna föll på plats.

Cecilia behandlades med lasermetoden, som bränner ihop den skadade ådern inifrån och de ytliga åderknutorna togs bort med virknålsteknik.

—Det hela var väldigt smidigt och smärtfritt. Jag kom in på eftermiddagen och var klar vid femtiden på kvällen. Efteråt fick jag använda stödstrumpa och skulle inte springa eller bada på en vecka. Men det var inga problem och ingen smärta. Jag kunde fortfarande promenera och gå ut med hunden.

Behandlingen av Cecilias åderbråck på högerbenet kostade 23 000 kronor.

—Visst är det mycket pengar, säger hon, men barnen var stora och jag kände att det var dags att ta hand om mig själv. Jag kunde ha satsat mina sparpengar på en semesterresa, men min åderbråcksbehandling kommer jag att ha glädje av mycket längre.

Hon har varit på återbesök med ultraljudskontroll, resultatet är jättefint och ingen kan tro att Cecilia haft ett stort åderbråck.

—Det känns befriande och jag är jättenöjd, säger Cecilia. I dag går jag gärna i korta kjolar och shorts igen, det är en härlig känsla.

Flera faktorer bidrar

anders holmberg

Kärlkirurg Anders Holmberg

Kärlkirurgen Anders Holmberg, grundare av Scandinavian Venous Centre, svarar här på frågor om åderbråck:

Vad är åderbråck?

Åderbråck kan uppstå i alla vener, men är vanligast på benen. Venerna transporterar blodet tillbaka till hjärtat och klaffarna i benen fungerar som slussar. Om de inte håller riktigt tätt utvidgar venerna sig, blir blåa och slingriga och syns på huden.

Varför får jag det?

Åderbråck anses vara ärftliga och det finns flera faktorer som bidrar, t ex ålder, övervikt, rökning och mycket stillastående.

Är åderbråck farliga?

Nej, men åderbråck kan leda till andra besvär som tunga, svullna och värkande ben samt kramp i vaderna. I värsta fall kan åderbråck leda till bensår.

När bör jag söka vård?

Har du missfärgningar, eksem eller bensår ska du söka vård. Svullnar ett ben kraftigt ska du också söka vård eftersom åderbråck kan förväxlas med blodpropp.

Vart vänder jag mig?

Din vårdcentral eller en privatklinik kan ge råd. Vissa landsting gör de medicinska behandlingarna själva, andra har avtal med privatkliniker.

Vad kostar kosmetiska ingrepp?

Kostnaden varierar beroende på hur stora åderbråcken är och vilken metod som används. Skuminjektion kan kosta från 1 000:–, laserbehandling för båda benen, drygt 30 000:–.

 

Andra stadiet av åderbråck.

Andra stadiet av åderbråck.

Hur vet jag om behandlingen ersätts?

Åderbråck delas in i sex stadier. Första och andra stadiet räknas som kosmetiska behandlingar som du får betala själv. Stadierna fyra, fem och sex är medicinska problem som bekostas av kommun/landsting. Vid tredje stadiet görs en individuell bedömning som kan skilja sig mellan olika landsting.

1. Ådernät. Ser ut som sprängda blodkärl och räknas inte som egentliga åderbråck. Drabbar 85 procent av befolkningen.

2. Åderbråck. Vidgade, slingriga vener som främst uppkommer på benen.

3. Åderbråck med svullnader. Benen svullnar upp till följd av de vidgade venerna.

4. Åderbråck med hudpigmentering. En brunbronsaktig färg syns över benen.

5. Åderbråck med bensår som läkt. Uppkommer när blodet har svårt att pumpas från benen mot hjärtat.

6. Åderbråck med bensår som inte läkt. Ett aktivt, öppet bensår är det allvarligaste stadiet av åderbråck.

 

Så kan du förebygga:

* Sitt inte med benen i kors för länge.

* Gå inte ständigt i högklackat.

* Rör på dig! Att promenera, cykla och gå i trappor är bra för muskelpumpen i benen.

* Vifta med tårna och rör på fötter och ben när du sitter.

* Tänk på din vikt.

* Ha benen på en pall när du tittar på tv.

 

Av Else-Marie Lundin

Foto: Stefan Nilsson, Venous Centre

 

Läs mer:

Nu vill Li visa benen igen!

Äntligen kan Gertrud ha snäva byxor igen!

Medicinsk ingrepp eller skönhetsoperation? 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…